Hufvudstadsbladet

Pensionat som gäckar fantasin

De viktorians­ka pensionate­n med sina knarrande trappor och gnisslande gångjärn är ett måste i Nova Scotia. Har man tur kan man få husera ensam i ett av de gamla kråkslotte­n.

- STEFAN LUNDBERG

– Jag har inga andra gäster i kväll. Välj vilket rum som helst, säger Charlie Baird, ägare till Turrent Inn i pyttestade­n Annapolis Royal.

Kvällen är redan framskride­n och regnet strilar sakta mot rutorna. Trappan upp till övre våningen suckar tungt under Charlies steg när han, trots mina protester bär upp den tunga väskan.

– Jag bor själv längre upp på gatan så jag går strax, säger Charlie och visar runt i den panelprydd­a matsalen med utsirat ekmöbleman­g och lätt nedsuttna stolar.

– Koka kaffe eller te, allt finns i köket. Känn dig som hemma.

Huset är byggt 1864 och var från början en privat villa. Senare, när turisterna började dyka upp efter andra världskrig­et togs huset i bruk som pensionat. Charlie köpte Turrent Inn för några månader sedan för motsvarand­e 250 000 euro när han efter fyrtio år på Vancouver Island på andra sidan kontinente­n bröt upp och flyttade hit.

– Vancouver Island är vackert, men de stora, mörka fuktiga träden gjorde mig depressiv, säger han som en förklaring till miljöombyt­et. Ett motsvarand­e hus där kostar över en miljon.

Orsaken, enligt Charlie, är förmögna kineser som köper upp allt attraktivt. De är beredda att betala vad som helst för att komma över ett hus nära välrenomme­rade skolor.

– Flytten innebar en enorm förändring för mig. Victoria, där jag bodde, är en storstad jämfört med Annapolis Royal med 450 invånare. Men vi har faktiskt två egna poliser i stan. Tim heter chefen, alla känner honom.

– När Charlie med ett sista farväl slår igen dörren så ramen med myggnätet fortsätter att darra en god stund känner jag att han inte vill yppa den verkliga orsaken till att ha flyttat sextusen kilometer österut.

Efter en snabb middag på Garrison Inn, ett likadant pensionat, två hus ner längs gatan kan jag inte låta bli att utforska mitt hem för natten. Jag har ju Charlies tillstånd.Hallen är svagt upplyst och i biblioteke­t är bara den lilla bordslampa­n tänd. Skymningen övergår snabbt i natt.

Regnet har ökat och smattrar mot sovrumsfön­stret som vetter mot grannhuset. Det ser ännu mer spöklikt ut än ”mitt”. Ett rottingmöb­lemang och en prydnadsfy­r fyller verandan som verkar ha stått orörd över vintern. En uv i sällskap av en valkyria i sten blickar ut över gatan. En av de fördragna gardinerna fladdrar lätt till i vinddraget och sätter fart på fantasin.

Var det här Alfred Hitchcock spelade in Psycho? Är det inte Norma ”Mother” Bates mumifierad­e skepnad som sitter i korgstolen?

På färjan över till Prince Edward Islands nästa dag förstorar jag bilden av grannvilla­n. Med en lätt rysning upptäcker jag först nu de gamla gravstenar­na tvärs över gatan.

 ??  ?? Lite knarrigt och dragigt, men charmigt. Charlie Bairds viktorians­ka pensionat i Annapolis Royal är typiskt för Nova Scotia.
■
Lite knarrigt och dragigt, men charmigt. Charlie Bairds viktorians­ka pensionat i Annapolis Royal är typiskt för Nova Scotia. ■
 ??  ?? ■
Är det Norma ”Mother” Bates som sitter i grannhuset­s korgstol?
■ Är det Norma ”Mother” Bates som sitter i grannhuset­s korgstol?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland