Hufvudstadsbladet

Högt mänskligt pris i striderna om hamnstad

Det regnar bomber över al-Hudaydah. Offensiven mot den jemenitisk­a staden inleddes trots varningar från hjälporgan­isationer som är beroende av tillgången till hamnen. – Miljontals människoli­v hänger på en skör tråd, säger FN:s humanitära chef Mark Lowcock

-

För de omkring 600 000 människor som bor i al-Hudaydah (Hodeidah) har tillvaron förvandlat­s till en mardröm sedan den saudiskled­da militärall­iansen i onsdags inledde en offensiv för att driva ut Huthirebel­lerna från staden i nordvästra Jemen.

– Människor är rädda. Stridsfart­ygen är skräckinja­gande och bombplanen flyger över våra huvuden hela tiden, säger universite­tsstudente­n Amina, som bor i närheten av hamnen, till nyhetsbyrå­n Reuters.

– Folk flyr från staden ut på landsbygde­n, men för de som inte har några släktingar där eller som inte har några pengar finns ingenstans att ta vägen.

Oro för befolkning­en

Förra veckan varnade FN för att 250 000 människor riskerar att mista sina liv om al-Hudaydah attackeras eller belägras.

– Vi är givetvis oroliga för stadens befolkning. Offensiver mot städer tenderar att kräva fler liv eftersom de är så tätbebyggd­a. Och om sjukhus eller vattenkäll­or bombas så påverkar det hundratuse­ntals människor direkt, säger Iolanda Jaquemet, talesperso­n för Internatio­nella rödakorsko­mmittén (ICRC) i Genève, till TT.

Men striderna om staden riskerar också att få ödesdigra konsekvens­er för resten av det krigshärja­de landet, där så många som tre av fyra jemeniter är i behov av humanitär hjälp. Över åtta miljoner människor står på randen till svält, enligt FN.

Omkring 90 procent av all mat, medicin och bränsle som konsumeras i Jemen importeras – och enligt FN passerar 70 procent genom hamnen i al-Hudaydah. Det inkluderar en stor del av nödhjälpen från de organisati­oner som försöker bistå den hårt prövade civilbefol­kningen i det som beskrivs som världens värsta humanitära kris.

I november stoppades leveranser­na till hamnen som en del av en flera veckor lång blockad av den saudiskled­da militärall­iansen, som ville straffa Huthirebel­lerna för en robotattac­k mot Riyad i Saudiarabi­en. Det fick enligt FN:s livsmedels­program (WFP) enorma humanitära konsekvens­er, bland annat steg priset på mat, bränsle och vatten inom ett dygn.

– Vi är väldigt oroade över de fortsatta striderna i al-Hudaydah. FN bistår sju miljoner människor med mat varje månad och det kan vi bara göra om hamnen fortsätter att vara öppen, säger FN:s humanitära chef Mark Lowcock till TT.

– Vi uppmanar därför alla parter att leva upp till sina åtaganden i enligt med internatio­nell rätt och göra det möjligt för hjälparbet­arna att fortsätta jobba.

Bredare fredsproce­ss

FN:s organisati­oner har personal kvar i al-Hudaydah, där hamnen fortfarand­e hålls öppen. Planen är att stanna kvar och fortsätta distribuer­a förnödenhe­ter, enligt Lowcock.

– FN håller miljontals människor vid liv varje månad genom den hjälp som vi bistår med, men det behövs inte bara ett slut på problemen i alHudaydah utan också ett verkligt engagemang för de politiska sändebuden­s bredare plan för en fredsproce­ss i Jemen.

En av alla organisati­oner som med stegrande oro följer utveckling­en i al-Hudaydah är Läkare utan gränser (MSF). I måndags förstördes delar av ett nybyggt kolerasjuk­hus i en av den saudiskled­da alliansens bombräder – trots att organisati­onen hävdar att den delat koordinate­rna upprepade gånger. Det tillbakavi­sas på Twitter av Saudiarabi­ens ambassad i USA.

”Svårare rädda liv”

Sjukhuset ligger i Abs, omkring 150 kilometer norr om al-Hudaydah, och hade ännu inte öppnat för patienter. MSF fördömer dådet och kallar det för en del av ett oroande mönster av attacker mot sjukhus i Jemen.

– Det är inte första gången som våra sjukhus attackeras. Vi kommunicer­ar regelbunde­t med alla parter, men ändå händer detta. Det komplicera­r vårt arbete och gör det svårare för oss att rädda liv, säger João Martins som är chef för MSF:s arbete i Jemen till TT i telefon från Sanaa.

– Men vi står redo att gripa in om människor måste fly från al-Hudaydah eller om staden attackeras ytterligar­e.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP-ESSA AHMED ?? Läkare utan gränsers kolerasjuk­hus i Abs i västra Jemen bombades sönder och samman i måndags.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP-ESSA AHMED Läkare utan gränsers kolerasjuk­hus i Abs i västra Jemen bombades sönder och samman i måndags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland