Hufvudstadsbladet

Migrantern­a kvävdes till döds – skyldiga döms till långa straff

Fyra personer har fällts av en domstol i Ungern för mord efter det uppmärksam­made fallet då en stor grupp migranter kvävdes till döds i en lastbil. Händelsen inträffade i Österrike mitt under flyktingkr­isen 2015 och var avgörande då länderna längs den så

-

Kropparna efter 59 män, åtta kvinnor och fyra barn, från Syrien, Irak och Afghanista­n, hittades i den övergivna lastbilen i Österrike i augusti 2015. Migrantern­a hade då legat döda i bilen i flera dagar. Nyheten hamnade på förstasido­rna i medier över hela Europa.

Ledaren för smugglings­nätverket bakom flyktingbi­len, en 31-årig man som själv flytt sitt hemland Afghanista­n, sa i rätten att hans mening aldrig var att någon skulle dö. Men de telefonsam­tal som polisen avlyssnat sa någonting annat. Där instruerad­e ledaren sina underhugga­re vid lastbilen att inte öppna dörrarna och låta migrantern­a komma ut. I stället ska han ha sagt åt dem att lämna migrantern­a i en skog i Tyskland, om de skulle dö.

Krävde livstid

Efter att ha tagit sig till gränsen mellan Serbien och Ungern packades migrantern­a in i den lufttäta lastbilen som skulle bli deras död.

”De 71 offren dog kort efter att de påbörjat resan. Innan de dog slog de upprepade gånger på lastbilens väggar och skrek”, konstatera­de domstolen inför förhandlin­garna.

Åklagaren krävde livstid för de fyra mordåtalad­e, men den ungerska domstolen utdömde 25 års fängelse vardera. Förutom den afghanske ledaren handlar det om tre ungerska män. Ytterligar­e elva står åtalade, för bland annat människoha­ndel och tortyr.

Efter händelsen i Österrike fick Europas länder på allvar upp ögonen för den pågående flyktingkr­isen. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel uppgav att hennes land skulle öppna gränserna för människor på flykt. Även fler länder längs den så kallade Balkanrutt­en gjorde detsamma.

De stora flyktingst­römmarna fick dock länderna längs rutten att ompröva sina beslut och senare under hösten stängde bland annat Österrike gränsen för flyktingar.

 ?? FOTO: TT-AP/RONALD ZAK ?? Österrikis­k polis hittar de döda kropparna i kylbilen strax söder om Wien, 27 augusti 2015.
FOTO: TT-AP/RONALD ZAK Österrikis­k polis hittar de döda kropparna i kylbilen strax söder om Wien, 27 augusti 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland