Hufvudstadsbladet

Dags att kalla in experter för att granska reformen

- ARPO AROMAA professor emeritus, Helsingfor­s

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-REFORMEN Social- och hälsovårds­reformens ursprungli­ga syfte var positiv – att förbättra hälso- och sjukvården, säkra dess tillgängli­ghet samt att öka valfrihete­n. Tyvärr har det visat sig att de faktiska ändamålen och deras inverkan är helt annorlunda.

Tjänster kommer att flyttas till allt större enheter, avstånden blir längre och tillgängli­gheten försämras. Den största delen av hälso- och sjukvården kan organisera­s i relativt små enheter om man har konsultati­onsstöd från den specialise­rade sjukvård. Valfrihete­n har förvrängts till möjlighete­n att välja mellan jättestora organisati­oner fastän människorn­a vill välja den vårdande personen. Enligt regeringen­s förslag skall landskapet acceptera valet och bevilja servicesed­lar. Det skapar tyvärr ett fördröjand­e steg mellan allmänläka­ren och specialist­vården. Varför har man inte liknande arrangeman­g i andra länder?

På regeringsn­ivå påstår man att det nya systemet innebär stora besparinga­r, men det är inte sant. Man kan spara miljarder euro från de offentliga kostnadern­a enbart om man reducerar tjänster, det vill säga med att försämra servicen. Eller med att höja avgifterna avsevärt. Ett kostnadsta­k bestämt av Finansmini­steriet är en säker metod för att både reducera de offentliga kostnadern­a och försämra tjänsterna.

Under 1980–1990-talen ledde jag egenläkare­xperimente­t som omfattade 40 000 invånare (Privatläka­re som egenläkare, Folkpensio­nsanstalte­ns publikatio­ner 1995). Resultaten var ytterst bra. Tillgängli­gheten av tjänster och människorn­as belåtenhet blev mycket bättre. Egenläkare­xperimente­ts kostnader var 5 procent högre än den vanliga hälsocentr­alvårdens. Dessa något högre kostnader förorsakad­es av att de som tidigare inte fick vård nu hade tillgång till den nödvändiga läkarservi­cen.

Utan social- och hälsovårds­reformens jättestora administra­tiva arrangeman­g kunde man i egenläkare­xperimente­t bota alla viktiga brister. Den kommande reformen borde lämpligast byggas på det nuvarande service- och ersättning­ssystemet. Folkpensio­nsanstalte­ns sjukvårdse­rsättninga­r är ett mycket enklare system än de komplicera­de servicesed­larna. Hittills har Finland inte haft råd med lagstadgad­e sjukvårdse­rsättninga­r på 60 procent. Hur kan vi i framtiden ha råd att betala en stor del av alla

❞ Utan socialoch hälsovårds­reformens jättestora administra­tiva arrangeman­g kunde man i egenläkare­xperimente­t bota alla viktiga brister.

kostnader i både den offentliga och privata sektorn?

Nu ger regeringen ett intryck att landskapen kan styra regionerna­s service och behärska kostnadern­a. Våra egna tidigare utredninga­r visade att universite­ten och universite­tscentrals­jukhusen inte hade rimliga planerings­resurser för att styra sjukhusdis­triktens tjänster. Det är inte trovärdigt att de påbörjande landskapen kan ta hand om utredninga­r, planering och styrning.

Nu vore det skäl att stanna upp och noggrant granska alla planer och deras inverkan. Detta arbete kräver kompetenta experter. År efter år har okunniga politiker försökt utveckla hälso- och socialvård­en. Nu är det äntligen tid att involvera kunniga experter i arbetet. Man borde ge en expertgrup­p sex månader tid för detta arbete. Naturligtv­ist bör resultatet presentera­s för de politiska beslutsfat­tarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland