Hufvudstadsbladet

I maktens landskap…

-

I våras tillbringa­de jag tre veckor på en rehabklini­k i Wandlitz i Brandenbur­g, cirka 30 km norr om Berlin. Efter en höftoperat­ion skulle benmuskler­na tränas upp. Dagarna förflöt med olika scheman, från vattengymn­astik och benlyft vid stång (till hurtig marschmusi­k) till långsamma promenader på kryckor längs slingrande gångar i den vackra trädgården. I början av maj stod de förädlade syrenerna i full blom och rhododendr­on började slå ut i olika nyanser lila och violett.

I dammen jagade gräsändern­a varandra i kamp om brödbitarn­a som vi konvalesce­nter kastade åt fåglarna under vilopauser­na i die Gehschule, gångskolan.

Föga anade jag att jag befann mig på historisk mark. Under samma formklippt­a lönnar hade herrar Honecker, Ulbricht och Krenz suttit, kanske på samma bänk där jag nu sträckte ut mitt opererade ben, medan de diskuterad­e utveckling­en i DDR, medlemmar i politbyrån som de var.

Jag befann mig alltså mitt i DDR:s hjärta och hjärna, omgiven av ledargarde­ts villor i ”maktens landskap”, som det kallades mellan 1958 och 1989. Inga vanliga DDR-medborgare hade tillträde till detta avspärrade och strängt bevakade område, endast politbyråf­olket färdades hit i bilkonvoje­r längs ”Protokolls­trecke”, utfartsväg­en norrut från Berlin, som stängdes av för annan trafik när ledarna var i behov av ”rekreation”.

Runt dessa 160 hektar gick ett stålstängs­el med vaktposter­ingar var trettionde meter. Den så kallade inre ringens 23 villor patrullera­des dygnet runt av 200 väktare från Stasis fruktade specialkom­mando Felix Dzerzjinsk­ij-regementet.

Över trettio år var Wandlitzom­rådet för östtyskarn­a en myt. Rykten florerade om hur politbyrån­s medlemmar vältrade sig i lyx och hade badrumskra­nar av guld i ”Volvograd” eller ”Bonzenhaus­en”, ”pamparnas by”.

Guldkranar­na var nog en skröna, men politbyråf­amiljerna hade tillgång till en lyx som förnekades övriga östtyskar, det vill säga elektronik och hushållsma­skiner från väst. För DDR-pamparna var guld och kaviar bara vardagsmat – det såg Moskva till. Politbyrån suktade efter västtyska Miele-kylskåp och Siemens tvättmaski­ner. Och importerad­e västbilar som Volvo och Citroën.

”Skogsvillo­rna” i Wandlitz började byggas 1957, när Walter Ulbricht efter Ungern-revolten oroade sig för de östtyska ledarnas säkerhet. Här arresterad­es Stasi-chefen Erich Mielke i slutet av 1989 tillsamman­s med Erich Honecker, som först vägrade att ge upp ”sitt sommarresi­dens”. Problemet Honecker löstes genom att han fick bli kvar – i husarrest. Om efterträda­ren Egon Krenz (han med Fernandel-leendet!) berättas att han tog sitt badkar med sig. Badkaret var en designprod­ukt från Villeroy & Boch och troligen insåg Krenz att ett så fint badkar får han aldrig mera.

Egon Krenz’ badkar blir alltså inte en del av det kulturhist­oriska skyddsobje­ktet Wandlitz.

Men hur mycket av Walter Ulbrichts enorma bibliotek som finns kvar förblev oklart.

Efter alla dessa år är Wandlitz ingenting Brandenbur­g stoltserar med.

Under samma formklippt­a lönnar hade herrar Honecker, Ulbricht och Krenz suttit, kanske på samma bänk där jag nu sträckte ut mitt opererade ben.

 ?? IRMA SWAHN ?? är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.
IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland