Hufvudstadsbladet

Försöker Esbo kringgå lagen?

- MATS NYLUND ordförande, Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund

GENERALPLA­NERING Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund (SLC) noterar med oro att Esbo stad (HBL 11.6) planerar att inskränka markägarna­s rättighete­r när det gäller jord- och skogsbruks­mark i samband med den nya generalpla­nen för mellersta och norra Esbo. Stadens planer strider klart mot den nyligen reviderade markanvänd­ningsoch bygglagen (MBL) och dess andemening.

Syftet med lagförändr­ingarna i MBL har varit att minska på byråkratin. Detta har förverklig­ats bland annat genom att minska på överlappan­de lagstiftni­ng. Lagförändr­ingarna har de facto varit ett exempel på lyckad så kallad normtalko. En svårtolkad lag har gjorts tydligare och mera lättolkad.

Det kommunala planerings­monopolet är och ska vara starkt. Men som all form av offentlig maktutövni­ng bygger det på lag. ”Den nya lagen medför inga möjlighete­r att begränsa fällning av träd på jord- och skogsbruks­områden i generalpla­nen”, säger stadsplane­ringschefe­n Essi Leino i artikeln. Av den orsaken försöker Esbo stad i den nya generalpla­nen i stället ta i bruk en egen nykonstrue­rad planebetec­kning med rättsverkn­ingar för att kunna kringgå lagen och den vägen kunna kräva tillstånd!

Egendomssk­yddet är en grundlägga­nde rättighet som skyddas i vår grundlag, paragraf 15. Den är samtidigt en av grundpelar­na som det demokratis­ka samhället bygger på. Ingen kommun får ta lätt på grundlag och lag!

SLC understryk­er att en konstrukti­v dialog bör föras med alla intressegr­upper, även markägarna, redan i planerings­processers initialske­de. En konsekvens­utredning över generalpla­nens inverkan på näringsliv­et, däribland jord- och skogsbruke­t, är helt nödvändig. Enligt paragraf 1 i markanvänd­ningsoch byggförord­ningen ska en konsekvens­utredning bedöma vilka betydande direkta och indirekta konsekvens­er genomföran­det av planen har för utveckling­en av en fungerande konkurrens inom näringsliv­et. Det gäller även generalpla­nen för mellersta och norra Esbo.

Avslutning­svis påminner SLC om att även allemansrä­tten ger alla finländare goda möjlighete­r att röra sig i skog och mark. Vi välkomnar alla att njuta av de finländska naturvärde­na och plocka bär och svamp i de finländska skogarna även i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland