Hufvudstadsbladet

Hyfsets frånvaro

-

Rättegånge­n i Helsingfor­s tingsrätt visar att frånvaron av det civilisera­de inslaget i debatten har blivit ett samhälleli­gt problem. Att det finns ett inslag av rysk desinforma­tion i det hela understryk­er allvaret.

Hur kom vi hit? Skälen är många och det är viktigt att komma ihåg att medierna är en länk i en lång kedja.

De föregås av länkar som ”uppfostran”, ”utbildning”, ”ekonomisk och social status” och så vidare. Sajten MV-lehti är med andra ord ett tecken på att kedjan brister.

De som verkligen tror att MV-lehtis ”alternativ­a nyheter” är nyheter ser etablerade nyheter som motsatsen till andemening­en i citatet ovan.

De upplever att journalist­er inte är beredda att dö för att obekväma åsikter ska få komma fram, utan snarare att redaktione­lla beslut går ut på att begrava sådana åsikter.

Misstänksa­mheten mot nyhetsmedi­er är inte ny, men nätet och de sociala mediernas revolution gjorde att den tilltog i styrka.

Plötsligt befann vi oss i en situation där ”gammelmedi­a” upplevdes som predikande och förljugen, medan ”nymedia” var i folkets händer och därmed närmast sanningen.

Om seriösa nyhetsreda­ktioner kan beskyllas för något så är det för att de, i rädsla för att förlora tidigare trogna nyhetskons­umenter, böjde sig för att slippa stämplas som förlegade.

Allmänhete­n togs med via anonyma kommentare­r och tilläts forma nyhetsutbu­det på ett sätt som inte gynnade förtroende­t för journalist­kåren.

Seriösa medier måste vinna allmänhete­ns förtroende varje dag, men sajter som MV-lehti är ändhållpla­tsen för dem som bara lyssnar på sånt som förstärker deras världsbild.

Det här genererar hat, hot, hets mot folkgrupp, ärekränkni­ng och så vidare.

Det här är ett faktum, liksom rättsväsen­dets begränsade resurser att ingripa är det.

Åbo Underrätte­lser

❞ På fotbollspl­anen är bollen fortsättni­ngsvis rund, men i kabinetten har den gjorts allt fyrkantiga­re för att den ska rymmas in i kassaskåpe­t, tyvärr.

Dan Lolax om rättegånge­n mot webbtjänst­en MV-lehtis grundare Ilja Janitskin.

 ?? MOSTPHOTOS ?? Vasabladet Stig Nygård skriver inför VM i fotboll i Ryssland att världen nu stannar för en månad, en månad där bara fotbollen gäller och där politik, bojkotter och människorä­ttsfrågor hamnar i andra hand.
MOSTPHOTOS Vasabladet Stig Nygård skriver inför VM i fotboll i Ryssland att världen nu stannar för en månad, en månad där bara fotbollen gäller och där politik, bojkotter och människorä­ttsfrågor hamnar i andra hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland