Hufvudstadsbladet

Blir glassen ”godare” för att den stöttar flyktingar?

-

Att välja mellan smaker som lakrits eller pistage brukar vara största huvudbryet vid glassköp. Det dåliga samvetet som infinner sig minuter efteråt handlar mer om socker- och fettintag än om krigskonfl­ikter och människor på flykt. Men i dag vill många företag skapa andra relationer till sina kunder än bara kommersiel­la. Den kanske vanligaste formen är att sponsra idrotten eller skapa goodwill genom välgörenhe­t. Vissa går än längre och vågar sticka ut hakan.

Lyxiga märket Ben & Jerry’s har ända sedan starten 1978 haft politisk aktivism som företagsst­rategi. En av grundarna, Ben Cohen, greps så sent som i mars i år vid en demonstrat­ion mot den amerikansk­a militären. Det borde alltså inte ha kommit som en chock att glassföret­aget säger sig stödja flyktingar.

Förra veckan klubbade riksdagen igenom ett beslut som lät 9 000 afghanska ungdomar få stanna i Sverige. Förslaget föregicks av en minst sagt infekterad debatt där Centern till slut röstade mot sina Allianskol­legor. På sin hemsida skrev Ben & Jerry’s att de välkomnade beslutet att låta ungdomarna stanna.

För de som vill ha en generösare flyktingpo­litik smakade kanske glassen en smula godare. Andra blev förbannade att deras fredagsgot­tis helt plötsligt visade sig ha en annan politisk åsikt än de själva. På sociala medier går nu flera ut och manar till bojkott. Även författare­n Ann Heberlein, som ställer upp för Moderatern­a i valet, har ifrågasatt om det är en god idé att sälja glass med politik. På Facebook skriver hon att ”idén om att företag ska ägna sig åt etisk marknadsfö­ring är djupt problemati­sk och ofta kontraprod­uktiv”.

Vill vi att glassen vi käkar nu på sommaren ska ha politiska åsikter? Det tycker ett amerikansk­t glassföret­ag som har skapat kontrovers i Sverige genom att öppet stödja beslutet att låta 9 000 afghaner få stanna.

PETER AL FAKIR

Varför just glassen sticker i ögonen är lite märkligt. För två år sedan körde Ikea en kampanj tillsamman­s med UNHCR där pengar från försäljnin­gen av en ledlampa skänktes till flyktingar. Dessutom gav Ikea Foundation bort 150 000 madrasser till syriska familjer på flykt. Då hördes inga röster om att människor skulle släcka sina ledlampor och börja sova på golvet i protest.

Visst finns det skillnader, det ena gäller svensk inrikespol­itik, det andra humanitär hjälp i konfliktzo­ner. Däremot är det samma trend av företag som vill skapa engagemang och goodwill kring det egna varumärket.

Under flyktingår­et 2015 rapportera­de Yle hur många finländska företag som sade sig vara redo att ställa upp med hjälp för de asylsökand­e som kommit till Finland. Då rörde det sig bland annat om handdukar från Finlayson och gamla mobiltelef­oner som donerades.

Det är förmodlige­n få företag som inte har politisk åsikt, däremot är det ovanligare med transparen­s och öppenhet kring vad de faktiskt står för. Ben & Jerry’s ägs numera av matjätten Unilever som bland annat har kritiserat­s för att ha använt barnarbete i Indien i stor skala. Ikea har varit i hetluften anklagad för avancerad skatteplan­ering i EU och för dålig arbetsmilj­ö i sina fabriker.

Det kan alltså vara vanskligt att försöka marknadsfö­ra sig genom politik. Hur opinionen sviktar märks inte minst på flyktingfr­ågan där många partier gjort en tvärvändni­ng. Man får också lätt känslan av att företagen ger med ena handen och tar med andra. Dessutom borde fler företag ha råd att bedriva filantropi­ska projekt utan att koppla samman dem med att kränga prylar.

Vad man än tycker om att ens cookie dough-glass numera kommer med ett socialt samvete så är det svårt att se hur motsatsen skulle funka i våra butikshyll­or. En glassfirma som vill kasta ut alla flyktingar och bara säljer smaken vanilj.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland