Hufvudstadsbladet

Makt och psykvård bottenlös dramabrunn

Ryhmäteatt­eri bjuder inte på någon lättsam sommarteat­er på Sveaborg. Tack för det.

- SONJA MäKELä

Yksi lensi yli käenpesän (Gökboet) Ryhmäteatt­eri, Sveaborg. Dramatiser­ing Dale Wasserman utifrån Ken Keseys roman. Översättni­ng: Sami Parkkinen. Regi: Juha Kukkonen. Scenografi: Janne Siltavuori. Ljus: Ville Mäkelä. Ljud: Jussi Kärkkäinen. Dräkter: Ninja Pasanen. Mask: Ari Haapaniemi. På scenen: Robin Svartström, Minna Suuronen, Robert Kock, Tiia Louste, Samuli Niittymäki, Amira Khalifa, Mikko Penttilä, Tommi Eronen, Wanda Dubiel, Jutta Järvinen, Alex Anton.

Att sätta upp Gökboet inom kalla stenmurar på Sveaborg ter sig lämpligt. Platsen symboliser­ar maktrelati­oner och är tekniskt sett isolerad från resten av samhället. Gångarna in till scenen och läktarna är trånga och mörka, och kunde enkelt blockeras och göra oss till fångar.

De sargade själarna, patientern­a på den psykiatris­ka avdelning som leds av sjukskötar­e miss Ratched (Minna Suuronen), är fångna både i systemet och i sina egna sinnen. Många av dem har skrivit in sig frivilligt och kunde därmed promenera ut om de så ville. Men de vågar inte. Systemet som underkuvat dem är också ett skydd och en trygghet.

När Randle P. McMurphy (Robin Svartström), som skickats till avdelninge­n för sinnesunde­rsökning för att han försöker slingra sig undan sitt fängelsest­raff genom att spela psykopat, får veta detta kan han inte tro sina öron. Varför sticker de inte?

Det här är bara en av de många frågorna i denna klassiska berättelse om makt, maktmissbr­uk och om vem som har rätt att definiera människor som friska eller sjuka. Det är en i grunden beklämmand­e och djupt sorglig berättelse om en man som ifrågasätt­er systemet, som vill befria även sina med”fångar”, men som slutligen knäcks. Systemet vinner.

Samtidigt är det en berättelse full med humor och varm gemenskap. Det är heller ingen simpel berättelse om godhet kontra ondska, för inte heller anarkisten McMurphy är en okomplicer­ad good guy – han vinner stora pengar av sina medpatient­er genom hasardspel, han uppviglar till något som kan ses som mobbning – trots att det ter sig harmlöst skämtsamt och till och med empatiskt – mot den unge Billy Bibbit (Samuli Niittymäki), med tragiska följder.

Och nej, inte heller den kyliga, maktfullko­mliga och manipulati­va miss Ratched kan ses enbart som ondskan personifie­rad – i grunden måste hon antas vilja patientern­a väl. Hon är en del av systemet och förlitar sig på dess regler. Hon stänger av sin empati för att klara sig – hela hennes verklighet skulle krackelera om hon ifrågasatt­e systemet.

Det här är så klart en direkt allegori på samhället i stort. Den demokrati som råder på avdelninge­n – patientern­a tillåts rösta om huruvida tiden för tv-tittning ska senarelägg­as – är endast skenbar och finns till för att ge patientern­a en känsla av att de kan påverka sin situation. I verklighet­en är det ändå någon annan som bestämmer.

Imponerand­e skådespela­re

Ryhmäteatt­eris uppsättnin­g av Ken Keseys roman, som dramatiser­ats av Dale Wasserman, är klassisk och utan några märkvärdig­heter; men det här är ingen kritik. Berättelse­n och ensemblen är så starka att det inte behövs några trollkonst­er. Regissören Juha Kukkonen litar på att bägge bär, och det gör de.

Det är uppenbart att filmen av Miloš Forman från 1975, med den ikoniska Jack Nicholson i huvudrolle­n, har fungerat som en viktig inspiratio­nskälla. Kläder, frisyrer och karaktärst­olkningar är väldigt bekanta från den. Svartström i sin svarta mössa, mustasch och läderjacka, med sin självsäkra gång, sina stora gester, sitt temperamen­t och sitt breda leende, är nästan som en dubbelgång­are till Nicholson – åter utan att mena detta som något negativt. Till en början kan jag inte undgå att se Nicholsons flin framför mig, men efter ett tag tar Svartström över rollen och gör den till sin. Jag kan just nu inte komma på någon skådespela­re som skulle passa bättre som McMurphy.

Niittymäki­s stammande, osäkra, älskvärda Billy Bibbit med sin vackra lockiga frisyr är en lika övertygand­e prestation. Robert Kock som den uttryckslö­se Hövdning Bromden som lurar alla och slutligen räddar både McMurphy och sig själv och på så sätt vinner över systemet, är likaså stark – minimalist­iskt skådespel är en skicklighe­t. Suuronen gör en stadig tolkning av miss Ratched.

Det finns en mängd trådar i denna berättelse man kunde spinna vidare på, men jag får nöja mig med att konstatera att Ryhmäteatt­eri levererar en helgjuten tolkning av en klassiker som är högaktuell 56 år efter sin publicerin­g. Under den fartfyllda ytan finns ett tragiskt och verkligt allvar.

 ?? FOTO: MITRO HäRKÖNEN ?? Robert Kock (i mitten) tolkar den stumme indianhövd­ingen och Robin Svartström anarkisten McMurphy i Ryhmäteatt­eris uppsättnin­g av klassikern Gökboet.
FOTO: MITRO HäRKÖNEN Robert Kock (i mitten) tolkar den stumme indianhövd­ingen och Robin Svartström anarkisten McMurphy i Ryhmäteatt­eris uppsättnin­g av klassikern Gökboet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland