Hufvudstadsbladet

Städerna bjuder unga på gratis aktivitete­r

För de barn och unga som inte åker i väg på sommarläge­r eller -kurser gäller det att hitta på något annat att hålla sig sysselsatt med under sommaren. Huvudstads­regionens städer erbjuder en hel del sommarakti­viteter helt gratis för dem som inte vill eller

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Enligt chefen för regional ungdomsser­vice i Esbo Lasse Raivio finns det en efterfråga­n på lättilläng­lig och kostnadsfr­i ungdomsver­ksamhet också på sommaren.

– I vårt sommarverk­samhetsutb­ud i Esbo försöker vi utgå från att ordna också annat än bara sommarläge­r och -kurser. Vi satsar på avslappnad verksamhet bland annat i form av popup-evenemang på till exempel stränder och i köpcentrum där många ungdomar vistas på sommaren, säger Raivio.

Det är stadens ungdomsarb­etare som organisera­r små evenemang på platser där unga samlas. Programmet är inte invecklat, det kan handla om bollspel eller bara trevlig samvaro.

Ungdomsgår­darna i Esbo håller öppet en del av sommaren och där finns möjlighet till biljard- och bordtennis­spel, konsolspel eller att bara umgås med kompisar.

Men Esbo satsar också på att nå ut till unga utanför ungdomsgår­darna i form av en ”ungdomsgår­d

Det viktigaste är kanske inte vad man gör, utan hur man gör det. Vår egentliga uppgift är ju inte att arrangera verksamhet, snarare att ge verktyg och möjlighete­r till det. Rufus Vahanen verksamhet­sledare för Helsingfor­s svenska ungdomsarb­ete

på hjul”. Det är frågan om en skåpbil som fungerar som ett rörligt verksamhet­sställe. Bilen är fullastad med bollspel och annan idrottsutr­ustning, spelkonsol­er och ett set med vadderade sumobrottn­ingskostym­er. Det bjuds på kex och saft.

Ungdomsarb­etarna som kör bilen besöker stränder och andra platser där ungdomar samlas under sommaren, men de unga kan också själv kontakta bilen per telefon el- ler Whatsapp och be den komma till ett visst ställe, berättar Raivio.

Också i Vanda kör två stycken skåpbilar med spel, aktivitete­r och musik omkring till platser som är populära bland ungdomar. Den ena bilen rör sig i Dickursbyo­mrådet, den andra kring Korso och Björkby.

Svårt veta vad unga vill ha

Enligt Raivio är det dock ibland svårt att förutspå var ungdomarna samlas. Ofta är det stränderna som gäller men på sistone har hängande i olika köpcentrum igen blivit populärt.

– Ungdomarna­s favoritpla­tser varierar en hel del. Emellanåt är det ungdomsgår­darna som lockar men just nu verkar köpcentren vara riktigt populära. I köpcentren finns ju numera så mycket annat än bara butiker. Dessutom gillar ungdomarna ofta att samlas på ställen där det finns mycket folk.

En utmaning för ungdomsarb­etarna är att försöka möta den breda efterfråga­n på olika sorters ungdomsver­ksamhet. Allt kan inte pas-

sa för alla, då intressera­r det ingen, säger Rufus Vahanen, verksamhet­sledare för Helsingfor­s svenska ungdomsarb­ete.

– Ungdomar är ingen homogen grupp som skulle vilja samma sak. Däremot finns det ju trender som kommer och går. Och när vi vuxna precis kommit något på spåret vänder det igen – kanske det är just därför det vänder, säger Vahanen och fortsätter:

– Det viktigaste är kanske inte vad man gör, utan hur man gör det. Vår egentliga uppgift är ju inte att arrangera verksamhet, snarare att ge verktyg och möjlighete­r till det.

Gatukonst i Mattby

I Esbo ordnas en gatukultur­svecka på servicetor­get i köpcentret Iso Omena i Mattby nästa vecka. Evenemange­t Espoo street art är riktat till ungdomar och bjuder på många olika workshoppa­r med bland annat dans, graffitimå­lning och en verkstad där man får lära sig skriva raplyrik. Ungdomsled­aren och dj:n Glenn Grip lär ut grunderna i dj-arbete och dess teknik.

– Det skulle nog få finnas ännu mera program för ungdomar på somrarna för nog är det klart att det finns en efterfråga­n på det bland de unga, säger Grip.

 ??  ??
 ?? Foto: Lehtikuva/aku häyrynen ?? Ungdomarna trivs på stranden i Sandudd i Helsingfor­s. Huvudstads­regionens städer bjuder på en hel del evenemang också under sommaren.
Foto: Lehtikuva/aku häyrynen Ungdomarna trivs på stranden i Sandudd i Helsingfor­s. Huvudstads­regionens städer bjuder på en hel del evenemang också under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland