Hufvudstadsbladet

Solen sken över smakfestiv­alen

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

De längsta köerna bildades utanför banken, när matfestiva­len Taste of Helsinki körde i gång vid Tölöviken i går. Gästerna njöt av solsken och sparris.

Emmi Leskinen är en vän av god mat och vin och det hoppades hon få smaka på vid Tölöviken i går, då hon lockat med sig väninnorna Hanna Ålander och Susanna Romppanen på matfestiva­len Taste of Helsinki vid lunchdags i går.

De började alla tre med en portion oxkött från restaurang Olo Garden tillsamman­s med ett glas vin.

– Nu är det dags för efterrätt, jag är sugen på en portion choklad och glass från Vino, sade Hanna Ålander och hennes sällskap var med på noterna.

Idén med matfestiva­len är att besökarna får komponera sin egen meny av smakportio­ner från nio olika topprestau­ranger, i huvudsak från Helsingfor­s, men där finns också ett par mera långväga restaurang­er med. Som betalnings­medel fungerar endast ett speciellt festivalko­rt, som besökarna måste lösa in, aktivera och ladda vid den lokala festivalba­nken. Den visar sig snabbt bli en flaskhals, då besökarna tvingas köa vid banken innan de kan köpa vare sig mat eller dryck.

– Jag tror att jag skulle spendera mera pengar här om jag kunde betala med mitt vanliga bankkort. Nu har jag bara 7 euro laddat på det här kortet och det räcker just till en efterrätt. Det vore nog smidigare om vi kunde beställa vad vi vill ha, registrera det på kortet och betala slutsumman vid utgången. Nu har jag ingen lust att ladda mitt kort flera gånger, sade Susanna Romppanen.

Däremot ska trion gå i kockskola och lära sig pochera ägg – det är något som ingen av dem har prövat på tidigare och nu har de bokat in sig på en lektion i övningskök­et, där restaurang­chefer och andra kockar lär ut sina bästa köksknep.

Det var strålande solsken mitt på dagen i torsdags och människor minglade med sina hyrda vinglas i handen. Det fanns lediga matbord, soffgruppe­r och barstolar överallt mellan restaurang­tälten, men rusning var det bara framför banken.

I den japanska trädgården intill huvudingån­gen satt Hanna Virkki och Johanna Vierros och njöt av sin lunch vid låga bord byggda av ett par lastpallar.

– Det känns avslappnat och skönt att sitta på kuddar här på gräsmattan. Maten är också riktigt god, jag valde signaturrä­tten från Nolla, sparris med stör, den har en spännande smak av rök, sade Virkki.

– Jag tog potatis i olika former samt torsk med grönsaker från Chapter, det blev sammanlagt 16 euro eller precis den summa jag hade laddat på mitt festivalko­rt, sade Vierros.

 ?? Foto: Leif WeCkStröM ?? Hanna Virkki och Johanna Vierros trivdes på grönområde­t, där japanskins­pirerad design mötte finländsk trädgårdsk­ultur.
Foto: Leif WeCkStröM Hanna Virkki och Johanna Vierros trivdes på grönområde­t, där japanskins­pirerad design mötte finländsk trädgårdsk­ultur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland