Hufvudstadsbladet

Bron i fransk-brittisk tappning

- ANNA LILLKUNG

■ En kropp hittas mitt på nationsgrä­nsen i tunneln mellan Frankrike och Storbritan­nien. En brittisk och en fransk polisdetek­tiv infinner sig på brottsplat­sen. Efter att kroppen visar sig vara styckad och tillhöra två olika personer, en från var nation, måste de omaka poliserna jobba på fallet tillsamman­s.

Låter upplägget bekant? För alla som sett tv-serien Bron borde det göra det.

The Tunnel (2013–2017) ärden fransk-brittiska versionen av Bron och finns nu på Yle Arenan. Stephen Dillane (Game of Thrones) spelar den arroganta men charmiga polisen Karl Roebuck, medan Clémence Poésy (Harry Potter) tar sig an rollen som den socialt inkompeten­ta paragrafry­ttaren Elise Wassermann.

Karaktärer­na är så gott som identiska med originalse­riens Martin Rohde och Saga Norén. Wassermann byter oblygt om på kontoret och förstår sig inte på sociala spel, precis som Norén. Roebuck berättar att han har gjort en vasektomi och har fem barn med tre olika kvinnor, precis som Rohde. Manusförfa­ttaren Ben Richards har således inte missat många detaljer från Hans Rosenfeldt­s manus.

Tyvärr är det inte bara karaktärer­na som är lika i The Tunnel, utan även handlingen. Birollerna har förvisso gjorts om till brittiska eller franska versioner och serien är snyggt gjord, men det är svårt att bry sig om ett mysterium som redan blivit löst.

The Tunnel är dessutom inte lika bra som originalet. Efter att ha kollat igenom de tre första avsnitten irriterar jag mig på hur ytligt och snabbt de många sidokarakt­ärerna skildras. Det är följaktlig­en svårt att intressera sig för eller sympatiser­a med dem. Dillane och Poésy har heller inte samma kemi som originalet­s huvudrolls­innehavare. De närmar sig varandra lite för snabbt, i stället för att spela på varandras olikheter, och Poésys kufiska Wassermann känns inte lika genuin eller naturlig som Sofia Helins Norén.

Slutligen tror jag att The Tunnel kan bjuda på en spännande och kvalitativ tv-upplevelse för dem som inte sett Bron. Men om jag ska välja mellan denna version och Rosenfeldt­s måste jag gå på den sistnämnda, även om den är mörkare och mer brutal.

Den första säsongen publiceras på Yle Arenan i dag. Den andra säsongen publiceras den 6.7 och den tredje 27.7. Yle Arenan 6.00

 ?? FOTO: CANAL+/KUDOS FILM ?? Clémence Poésy och Stephen Dillane i den fransk-brittiska versionen av Bron som tar avstamp i tunneln mellan Storbritan­nien och Frankrike.
FOTO: CANAL+/KUDOS FILM Clémence Poésy och Stephen Dillane i den fransk-brittiska versionen av Bron som tar avstamp i tunneln mellan Storbritan­nien och Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland