Hufvudstadsbladet

TED WALLIN - EN LEVANDE LEGEND I PARGAS

Art bank är Pargas mest spektakulä­ra galleri och upplevelse som satsar på ett annorlunda koncept med kvalitet och inte kvantitet som ledord. Här hittar du både äkta handgjorda numrerade Salvador Dalí-möbler och dito gjorda i hans anda. Allt är till salu f

-

Vid gågatan i Pargas centrum hittar man galleri Art Bank och grundaren och entreprenö­ren Ted Wallin.

– Det är så många som klagar på att inget händer i Pargas. Jag vill inte vara en av dem utan har valt att göra själv oberoende vad som händer eller inte händer runt omkring.Pargas är ett trevligt ställe och jag vill bidra med det jag kan, säger Ted Wallin.

Alla i Pargas känner till Ted Wallin och galleriets spektakulä­ra föremål på ett eller annat sätt.

–Visst är det en medveten risk jag tar då jag saluför mina dyrgripar.Jag vet att Pargasborn­a inte köper mina grejer. Men nog har de hittat till galleriet,de hämtar sina gäster till oss vilket är fantastisk­t trevligt.Det finns mycket annat i Pargas också trots att det inte görs så mycket väsen av det.

Förutom Art Bank har Wallin även ett byggprojek­t ArtHOUSE på gång, mer om det på följande sida.Wallin har samlat Dalí i över trettio år.

– Jag är nu väldigt ivrig att få igång försäljnin­gen av våra unika handgjorda möbler som görs i Salvador Dalís anda, de fås på beställnin­g.

Galleriet är byggt som Salvador Dalís hem och det finns ungefär 80 olika föremål av Dalí samt kvalitativ inhemsk och utländsk konst.Art Bank har besökare från hela världen och sommaren är givetvis högsäsong.

DALÍ-MIDDAGAR

På Art Bank arrangeras fortsättni­ngsvis privata Salvador Dalíinspir­erade middagar med mat och vin enligt Dalís kok- och vinbok. Middagen tar fyra till sex timmar och kostar 2500 euro för tio personer.

– Som kock fungerar Chef de Rotisseur Kjell Gustafsson som använder lokala råvaror i menyn.

Till middagarna lätTedWall­in göra en uppsättnin­g spännande bestick i samma Dalí-anda som resten av dekoren i galleriet. Prisbelönt­a smyckesdes­ignern Matti Hyvärinen från St Karins förverklig­ade idén.

– Sorgligt nog gick Hyvärinen bort i vintras så det finns bara en uppsättnin­g bestick.Vi var gamla vänner så sorgen är stor.

Besticken är handgjorda av äkta guld och silver och finns endast i en uppsättnin­g med nio bestick. Förrätt, varmrätt, sked, fiskkniv och kombinerad efterrätts­sked och -gaffel.

– Det är nu den enda i världen,den som beställer middagen får bestämma om han eller hon använder dem själv eller förärar någon av sina gäster. Det är inte ergonomi utan estetik i besticken.

 ??  ?? BRACELLI LAMP
6.200 €
CAJONES TABLE LAMP
3.224 €
MULETAS LAMP
3.844 €
BRACELLI LAMP 6.200 € CAJONES TABLE LAMP 3.224 € MULETAS LAMP 3.844 €
 ??  ?? RINOCERONT­ICO
KNOB
2.135 €
RINOCERONT­ICO KNOB 2.135 €
 ?? Foto: Peggy Wallin ?? Art Banks grundare och Salvador Dalí-entusiaste­n Ted Wallin sitter inte och gnäller utan väljer att själv kavla upp ärmarna då det behövs.
Foto: Peggy Wallin Art Banks grundare och Salvador Dalí-entusiaste­n Ted Wallin sitter inte och gnäller utan väljer att själv kavla upp ärmarna då det behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland