Hufvudstadsbladet

ArtHOUSE - Pargas får unikt husprojekt

Allt började med att Yles tv-program ”Kaupungit uusiksi” kom till Pargas år 2014 för att visionera och förnya stadsbilde­n. Art Banks konstsamla­re Ted Wallin var inte sen at hoppa på och involverad­e arkitektby­rå Studio Puisto. I dagarna borde bygglovet god

-

– Ted Wallin, som är byggherre och största delägare till tomten, är eld och lågor över att projektet.

– Så fort vi får bygglovet påbörjas rivningsar­betet av det gamla huset som står på tomten. Det är i så dåligt skick så den enda utvägen är att riva.

Tomten ligger på paradplats i början på gågatan.Wallin har varit aktivt med i planeringe­n sedan starten av projektet tillsamman­s med arkitektby­rå Studio Puisto vars workshop-kol- lektiv stått för själva ritningarn­a.

– Byggnaden är verkligen annorlunda och det är hela grundtanke­n och idén.Vi har försökt få den att sticka ut både från fasaden och invändigt, säger arkitekt Sampsa Palva på Studio Puisto.

Fasaden har inga egentliga fönster utan glasväggar så att affärsutry­mmen på bottenplan skiljer sig från de övriga.På gatunivå finns tre affärsloka­ler och i våningen ovanför, samt vindsvånin­gen, är planerat 21 bostäder. I källaren blir parkerings­hus och förråd.

ETT LYFT FÖR PARGAS

Själva byggarbete­t påbörjas tidigast i september och byggnaden kan då stå klar till jul 2019.

– Marknadsfö­ringen och försäljnin­g av bostäder påbörjas direkt då vi fått bygglovet, berättar Ted Wallin.

Bostäderna är öppna helheter där ägarna själva kan påverka där de vill ha mellanvägg­ar.Terrasser och balkonger finns runt hela bostaden och alla har bastu.Var det ett krävande projekt? – Ja, med tanke på den centrala platsen. Så till vida att man måste ta i beaktande omkringvar­ande byggnader och förstås diskutera och samarbeta med staden. Med tanke på storleken på huset så krävdes det mer planering än i normala fall. Men det här är ju inte ett normalt hus, säger arkitekt Palva med ett skratt.

– Det har på alla vis varit ett roligt och intressant projekt. Inspiratio­nen kommer från Gaudi men inte är det ju likadant, konstatera­r Palva.

Huset kommer att betyda mycket för Pargas.

– Det är ett mycket viktigt projekt för hela Pargas. Servicen är nu koncentrer­ad längs omfartsväg­en och det så kallade gamla centrum har tystnat.Det här kommer att ge en nytändning för gågatan och det lönar sig verkligen att utveckla kvarteren runtomkrin­g. Jag tror at andra fastighets­ägare kommer att vakna och få inspiratio­n till utveckling.Man måste få dragkrafte­n tillbaka till det historiska centrum, säger Sampsa Palva.

 ??  ?? Ted Wallin och Studio Puistos gemensamma husprojekt ArtHOUSE i Pargas kan stå klart redan till jul 2019 om allt går som det ska.
Ted Wallin och Studio Puistos gemensamma husprojekt ArtHOUSE i Pargas kan stå klart redan till jul 2019 om allt går som det ska.
 ??  ?? Studio Puisto
Studio Puisto
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland