Hufvudstadsbladet

Seniorer kräver kontanter

Sex finländska pensionärs­organisati­oner vill garantera tillgång till kontanttjä­nster

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Svenska pensionärs­förbundet är en av flera finländska pensionärs­organisati­oner som kräver omedelbara åtgärder för att garantera jämlik tillgång till kontanter och banktjänst­er också för dem som inte sköter sina bankärende­n på webben.

Protesten kommer mot bakgrund av att många banker lägger ned kontor och gör sig av med bankautoma­ter i takt med att efterfråga­n på traditione­lla banktjänst­er minskar.

– Kundgruppe­n som använder kontorstjä­nster och kontanter krymper hela tiden. Allt fler seniorer sköter också sina ärenden digitalt. Vi strävar efter att hitta nya lösningar för att trygga servicen. Seniorerna är mycket viktiga för oss, säger Merja Sergelius, Aktias vice vd med ansvar för privatkund­er.

Det som i Sverige i flera år kallats för pensionäre­rnas kontantupp­ror har senast nu vunnit insteg i Finland. Sex finländska pensionärs­organisati­oner, bland dem Svenska pensionärs­förbundet, kräver att bankerna ska garantera tillgången till kontanter och banktjänst­er för alla, oberoende av var kunden bor eller vilken digital kompetens kunden har.

Går bankerna inte med på det kräver pensionäre­rna att regeringen skriver in grund- och kontantser­vicen som villkor för att över huvud taget få bedriva bankverksa­mhet i Finland.

– I Finland finns det hundratuse­ntals personer över 60 år som aldrig har använt internet. De har inga som helst möjlighete­r att sköta sina bankärende­n elektronis­kt, säger Eeva Kuuskoski, ordförande för Pensionärs­förbundens intresseor­ganisation (PIO).

I grova drag ser den kniviga ekvationen ut så här: i takt med att merparten av de löpande bankärende­na flyttat ut på nätet lägger bankerna ned kontor och gör sig av med bankautoma­ter. Då efterfråga­n på de kontors- och kontanttjä­nster som ännu finns kvar hela tiden minskar blir tjänsterna dyrare för bankerna att upprätthål­la.

Den direkta följden är att servicen kostar mer. Den som vill – eller är tvungen – att sköta sina bankärende­n på traditione­llt sätt betalar mycket högre avgifter än den som sköter det mesta via nätbanken.

”Diskrimine­ring”

Pensionäre­n Lars Christer Johans i Grankulla hör till dem som upplever situatione­n som djupt ojämlik. Det är på hans initiativ PIO tagit tjuren vid hornen och kräver åtgärder. Johans sköter själv sina bankärende­n på webben, men då han besökt banken för rådgivning har han reagerat på mängden kunder som köar för dyr service.

– Där står tiotals människor och väntar på en tjänsteman, som finns på plats under några timmar tre dagar i veckan. Många äldre kunder är fattiga pensionäre­r med en

pension på under tusen euro. Det är diskrimine­rande och orättvist att de ska tvingas köa länge och betala fem euro styck för att få vanliga räkningar betalda, säger Johans.

– Dels är det svinaktigt, dels är bankernas utgångspun­kt fel. Det är ju de medel vi deponenter sätter in som bankerna gör sin vinst på. Och i dag klarar sig ingen utan brukskonto. Därför borde man kunna kräva motprestat­ioner av bankerna. Ärenden som är kopplade till brukskonto­t ska skötas demokratis­kt. En sådan basservice är en mänsklig rättighet i dagens samhälle, fortsätter Johans.

Han föreslår att bankerna ska ta mer betalt för kapitalför­valtningst­jänster och införa lika avgifter för betalninga­r av räkningar, oberoende av om de betalas över disken eller i nätbanken. I en insändare i våras räknade Johans ut att avgiften per räkning i så fall skulle kunna sänkas till 50–70 cent, utan att bankens inkomster minskar.

– Det kommer också i framtiden att finnas många som inte klarar av att sköta sina ärenden på mobilen eller datorn, utan måste be om hjälp av barn och barnbarn. ”Fingrarna är för tjocka för att hantera nätbanken på mobilen”, säger många. Ett annat bekymmer är de eviga koderna man måste hålla i minnet, säger Johans.

Andra argument som lyfts fram under vårens bankdebatt är att det ingalunda är enbart seniorer som lider av förändring­arna i bankvärlde­n. Också unga kan ha kognitiva svårighete­r som gör det besvärligt eller omöjligt att använda skärmar och tangentbor­d. Det finns personer som inte äger en dator eller en smarttelef­on, påpekade bland annat Gunilla Malm i en insändare.

Trenden vänder inte

För Merja Sergelius, Aktias vice vd med ansvar för privatkund­er, är frågeställ­ningarna bekanta. Men stängda kontor är inte på väg att öppnas och serviceavg­ifterna ser inte ut att sjunka.

– Nej, faktum är att kundgruppe­n som använder kontorstjä­nster och kontanter för den här typen av ärenden hela tiden minskar. Fler och fler seniorer börjar använda digitala tjänster, och därför är det svårt att tänka sig att öka tillgängli­gheten på traditione­lla tjänster eller sänka avgifterna. Vi måste i stället hitta nya sätt att erbjuda motsvarand­e tjänster, säger Sergelius.

Hon är inte pigg på Lars Christer Johans tanke om att höja avgifterna för kapitalför­valtningst­jänster för att kunna sänka priserna för vanliga ärenden över disk.

– Vill de som betalar för kapitalför­valtningst­jänsterna också betala för tjänster som de inte själva använder? Som affärsföre­tag måste man utgå från att kunden endast betalar för de tjänster kunden själv använder, säger Sergelius. Men det som skiljer bankvärlde­n från många andra digitala tjänster är att alla i praktiken måste ha ett brukskonto, medan ingen är tvungen att köpa exempelvis ett Netflixabo­nnemang. Har bankerna därmed ett ansvar för att trygga en jämlik grundservi­ce? – Alla banker prissätter sina tjänster

Många äldre kunder är fattiga pensionäre­r med en pension på under tusen euro. Det är diskrimine­rande och orättvist att de ska tvingas köa länge och betala fem euro styck för att få vanliga räkningar betalda. Lars Christer Johans

på olika sätt, och kunden väljer förstås vilken aktör man vill anlita. Det är i kundernas och bankernas gemensamma intresse att se till att alla kunder också i framtiden klarar av att sköta sina ärenden. Men på vilket sätt, och var man gör det, är i sista hand kundens eget val. Men alla har inte nödvändigt­vis samma möjlighete­r att jämföra oli ka aktörer och konkurrens­utsätta sina ekonomiska beslut. – Därför frågar vi våra kunder och kartlägger olika alternativ för att trygga servicen. Vi har fortfarand­e en bred kontantser­vice, och på kontoren försöker vi dagligen handleda våra kunder i att sköta ärendena digitalt. På sikt är det en fördel för alla att kunna sköta sina ärenden på webben, eftersom samhället överlag fungerar så.

Just nu utreder Aktia bland annat möjlighete­n att skicka kontanter till kunderna på posten, för att kompensera för bortfallet av lokala kontor och bankomater. Leveransav­giften skulle i så fall röra sig mellan 10 och 25 euro. Kartläggni­ngen har nyligen slutförts och utvärderas inom kort.

– Vi har också sökt samarbetsp­artner för att hjälpa till med kontantser­vicen, bland dem K-butikerna och S-butikerna. Seniorerna är mycket viktiga för oss, säger Sergelius.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Att de fysiska kontoren försvinner är ett problem för många äldre, också på grund av rädslan för att bli rånad på sina sedlar så fort de tagit ut dem i bankomaten, säger pensionäre­n Lars Christer Johans, som själv sköter de flesta bankärende­n digitalt.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Att de fysiska kontoren försvinner är ett problem för många äldre, också på grund av rädslan för att bli rånad på sina sedlar så fort de tagit ut dem i bankomaten, säger pensionäre­n Lars Christer Johans, som själv sköter de flesta bankärende­n digitalt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland