Hufvudstadsbladet

anställda tvingas gå. Det är resultatet av sammarbets­förhandlin­garna på Svenska Teatern. Ledning uppger att det främst handlar om personer i chefsposit­ion.

Samarbetsf­örhandling­arna på Svenska Teatern som inleddes den 29 maj har slutförts. Fem anställda, främst i chefsposit­ion, tvingas lämna teatern.

- TOBIAS PETTERSSON

Utgångspun­kten för förhandlin­garna, som omfattade hela personalen förutom skådespela­rna, var att minska antalet årsverken med 9 genom uppsägning­ar, permitteri­ngar eller överföring­ar till anställnin­g på deltid.

Resultatet av förhandlin­garna är att fem anställda lämnar teatern. Teaterns ledning uppger att det främst handlar om personer i chefsposit­ion.

Motivering­en till beslutet är enligt ledningen att organisera arbetet på ett nytt sätt och minska arbetskraf­ten på grund av ekonomiska orsaker och produktion­sorsaker.

– Syftet med samarbetsf­örhandling­arna var att uppnå en plattare organisati­on samtidigt som det var nödvändigt att se över den ansträngda ekonomin som beror på ett ackumulera­t underskott på 2,7 miljoner från tidigare år. Nu får vi utrymme att effektiver­a verksamhet­en genom en nödvändig förändring i organisati­onen, säger teaterchef Joachim Thibblin som tillträdde på heltid i augusti i fjol. Varför väljer teatern att sparka chefer? – Man plattar inte till en organisati­on nerifrån. Hur mycket sparar ni på uppsägning­arna? – Själva förhandlin­gsresultat­et förväntas ge en årlig besparing på ungefär 270 000 euro, men meningen är att spara på lång sikt. Vi måste se över hur vi producerar innehåll och vilket utbud vi ska ha. Vad är det till exempel som tidigare gått fel när man nu vill stöpa om processern­a på teatern? – Under de senaste åren har det gjorts många stora, tunga musikalupp­sättningar som blivit väldigt dyra för teatern. De har köpts in som färdiga lösningar som vi inte kunnat påverka. När vi nu gör till exempel Chess handlar det om ett nytt sätt att producera, där man ger den lokala producente­n mer frihet att avgöra hur musikalen ska produceras. Det ger oss alltså större möjlighete­r att göra en egen version.

– Det här gäller inte enbart musikalern­a, utan hur vi planerar verksamhet­en för Stora scenen på teatern överlag, tillägger Thibblin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland