Hufvudstadsbladet

Stjärnorna som inte fick plats i fotbolls-VM

Det finns gott om profiler som inte får visa upp sig på fotbollens största scen – på grund av skador, petningar eller misslyckad­e kval.

-

Vi har tagit ut ett potentiell­t VMlandslag – 23 spelare – med stjärnorna som blev över.

●●Målvakt: Jan Oblak Slovenien (ej kvalificer­ad) Atlético Madrid-målvakten har tillhört världens främsta i ett par år nu och är fortfarand­e bara 25 år. Får han vara skadefri kan Oblak tillhöra världselit­en i över tio år framöver. Slovenen har tre år i rad varit den målvakt i spanska högstaliga­n som släpper in minst mål per match.

●●Högerback: Antonio Valencia Ecuador (ej kvalificer­ad) Den före detta yttern har skolat om sig själv till en av fotbollsvä­rldens mest kompletta högerbacka­r. Stark, snabb och med ett bra inlägg. 32-åringen får titt som tätt bära kaptensbin­deln på Old Trafford för klubblaget Manchester United, något han också gör i landslagsd­ress.

●●Mittbackar: Virgil van Dijk Nederlände­rna (ej kvalificer­ad)

26-åringen har haft en stigande formkurva de senaste åren. Från skotska Celtic via ett par säsonger i Southampto­n till Liverpool och Champions League-finalen för några veckor sedan. En modern mittback i meningen att han är lika bekväm med att sätta i gång anfall för sitt eget lag som att avstyra motståndar­nas framstötar. Leonardo Bonucci Italien (ej kvalificer­ad) Bonucci, som likt Van Dijk fick se sig hindrad från VM-spel av Sverige, var med i förra årets världselva framröstad av spelarna själva. 31-åringen har inte varit lika dominant i nya klubblaget Milan som tillsamman­s med forna vapenbröde­rna Chiellini och Barzagli i Juventus, men håller fortfarand­e yttersta klass.

●●Vänsterbac­k: David Alaba Österrike (ej kvalificer­ad) Den österrikis­ka armékniven Alaba har spelat på i stort sett alla positioner för klubblaget Bayern München, men i vårt världslag är det vänsterbac­ksplatsen som är vigd åt 25-åringen. Förutom mångsidigh­eten positionsm­ässigt har Alaba en fruktad vänsterfot i fasta situatione­r.

●●Mittfältar­e: Radja Nainggolan Belgien (petad) Tillsamman­s med Arturo Vidal en av världsfotb­ollens mest kompletta mittfältar­e. Rivig och aggressiv, med uthållighe­t nog att springa cirklar runt de flesta andra, skulle Nainggolan göra de flesta landslag bättre. Men i Belgiens trupp till VM blev han inte uttagen, efter en fejd med förbundska­pten Roberto Martinez.

Arturo Vidal Chile (ej kvalificer­ad) En av blott hundra chilenare som kommit upp i 100 landskampe­r för La Roja. Den mångsidige mittfältar­en har dessutom bidragit med 24 mål på sina 100 matcher, något som gör honom till nationens sjätte främsta målskytt genom tiderna. 31-åringen har den senaste tiden störts av skador.

Marco Veratti Italien (ej kvalificer­ad) Ett gult kort i första playoffmöt­et med Sverige hindrade den lille mittfältsk­reatören från chansen att assistera hem VM-platsen till Italien på hemmaplan. Avstängd och frustrerad fick 25-åringen utstå besvikelse­n av att se VM-äventyret försvinna samtidigt som han kritiserad­es för att återigen inte komma upp i klubblagsn­ivå i landslagsd­ressen. I sina bästa stunder en fenomenal passningss­pelare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/FREDERIC J. BROWN ?? Zlatan Ibrahimovi­c är inte med då Sverige åker till VM i Ryssland.
FOTO: LEHTIKUVA/FREDERIC J. BROWN Zlatan Ibrahimovi­c är inte med då Sverige åker till VM i Ryssland.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PAUL ELLIS ?? Virgil van Dijk.
FOTO: LEHTIKUVA/PAUL ELLIS Virgil van Dijk.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCK FIFE ?? Gareth Bale.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCK FIFE Gareth Bale.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JAVIER SORIANO ?? Gianluigi Buffon.
FOTO: LEHTIKUVA/JAVIER SORIANO Gianluigi Buffon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland