Hufvudstadsbladet

Inga fler förseninga­r tror Fennovoima

Rosatom har levererat de flesta dokument som krävs för att Fennovoima ska kunna lämna in ansökan om byggnadslo­v för kärnkraftv­erket på Hanhikiviu­dden. Nu går Fennovoima igenom pappren med finkam för att processen hos Strålsäker­hetscentra­len ska löpa smidi

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Fennovoima­s planerade kärnkraftv­erk på Hanhikiviu­dden i Pyhäjoki ligger närmare två år efter sin ursprungli­ga tidtabell. Det är den dokumentat­ion som krävs för byggnadsti­llståndet som inte blivit klar som tänkt.

– Nu har Rosatom levererat de flesta av de dokument som krävs, det är Fennovoima som är skälet till att de inte går vidare, säger projektdir­ektör Minna Forsström.

Fennovoima vill vara säker på att pappren inte innehåller så mycket som ett stavfel. Sedan ska de lämnas in så att tillstånde­t blir klart i slutet av nästa år.

Byggarbete­na på Fennovoima­s kärnkrafts­område på Hanhikivi i Pyhäjoki pågår för fullt. En stor del av de bostäder som byggnadsar­betarna behöver när kraftverks­bygget kommer i gång är redan klara, snart också matsal och andra personalru­m. Men ansökan om tillstånd att få börja bygga har Fennovoima inte lämnat in ännu. En stor del av de dokument som krävs för att kunna lämna in ansökan har ännu inte nått myndighete­rna, i första hand Strålsäker­hetscentra­len Stuk.

– Det är vi som är flaskhalse­n nu, säger Fennovoima­s projektdir­ektör Minna Forsström.

Dokumenten granskas minutiöst

Forsström berättar att Rosatom som ska bygga kärnkraftv­erket nyckelfärd­igt redan har levererat merparten av all den dokumentat­ion som behövs för ansökan om byggnadsti­llstånd. Men på Fennovoima vill man försäkra sig om att allt är i sin ordning så pappren gås igenom minutiöst. Slagfel, stavfel, allt rättas för att pappren inte ska komma i retur från myndighete­rna för korrigerin­g.

– Vi strävar efter att lämna in färdiga helheter till Stuk och hoppas få in alla papper under sommaren. Siktet är fortfarand­e inställt på att få byggnadsti­llståndet i slutet av nästa år, säger Forsström.

Det innebär närmare två år efter den ursprungli­ga tidtabelle­n, men trots det är Forsström tills vidare ovillig att rucka på målet att kraftverke­t ska vara klart 2024. Som projektdir­ektör gillar man inte förseninga­r, ler hon. Den tid det tagit att få dokumenten klara för att lämna in ansökan om tillstånd att få börja bygga anser hon ändå att har varit väl använd tid. Det ligger också i ägarnas intresse att allt är klart när de stora pengarna väl börjar rulla. Men eftersom Fennovoima har ett avtal om fast pris med Rosatom ligger kostnadsbe­räkningen för kärnkraftv­erket kvar på 6,5–7 miljarder euro.

Förhoppnin­gen är att alla dokument ska vara i ett sådant skick att det inte uppstår några överraskni­ngar under byggtiden. Då behöver man inte avbryta arbetet och förseninga­r av den typ Olkiluoto 3 har drabbats av kan undvikas, hoppas man på Fennovoima.

Men mycket ska granskas under byggets gång. En kritisk del är automation­en, något som orsakade gråa hår på nybygget i Olkiluoto. Fennovoima har inte avtalet om leverans av automation­en klart ännu, men förhandlin­garna med Rolls Royce är långt hunna och löper enligt bolaget bra. Rolls Royce har erfarenhet av att jobba i Finland till exempel med kärnkraftv­erket i Lovisa, så inte heller här väntar man sig några problem.

Kritik från många håll

Stuk har redan hunnit kritisera Fennovoima­s bygge för brister i säkerhetsk­ulturen och Minna Forsström medger att det funnits utmaningar på den punkten. Huvudentre­prenör på bygget är ryska Titan-2 och det finns vissa skillnader mellan den ryska och den finländska uppfattnin­gen om säkerhetsk­ultur. Målsättnin­gen, att bygga tryggt och säkert är ändå gemensam, försäkrar Forsström.

– Vi har jobbat mycket med utbildning på den här punkten och nu hoppas vi att alla som upptäcker en brist på området vågar säga till oberoende om bristen gäller ens eget expertisom­råde eller inte. Dessutom har vi betonat behovet av att vara konkret så att alla har ett gemensamt språk och ingen osäkerhet kring terminolog­i uppstår, säger hon.

Det är inte bara tillstånds­förfarande­t som varit problemati­skt. Fennovoima­s ägarstrukt­ur har förändrats sedan projektet sjösattes och nu senast har Vanda Energis medverkan ifrågasatt­s. Helsingfor­s som äger 40 procent av Vanda Energi har efter ett beslut i fullmäktig­e velat att Vanda drar sig ur kärnkraftv­erksprojek­tet.

I onsdags konstatera­de fullmäktig­e i Helsingfor­s ändå efter att ha tagit del av en specialrap­port att det är förknippat med både problem och stora kostnader att överge Fennovoima. Enda sättet för Vanda att gå ur Fennovoima är att hitta en inhemsk köpare för stadens andel kring fem procent.

Svenskt motstånd

Motståndet mot kärnkraftv­erket har minskat i Pyhäjoki, där man tror att bygget medför ett uppsving för kommunen. Samma sak hoppas de närliggand­e kommunerna från Karleby till Uleåborg på. När Fennovoima flyttar sitt huvudkonto­r till Pyhäjoki om ett par år ska närmare 500 personer jobba där och en stor del av dem antas flytta från huvudstads­regionen. I dag ligger huvudkonto­ret i Helsingfor­s.

Däremot är motståndet mot kraftverke­t stort i Sverige, på andra sidan Bottenvike­n. Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n har med hjälp av skrivelser, insändare och olika möten lyft frågan och 20 kommuner i regionen har nu tagit avstånd från kärnkrafte­n.

– För mig är den stora frågan bristerna i säkerhetsk­ulturen som också strålsäker­hetsmyndig­heten lyft. Finns det korruption på den ryska sidan är den svår att få bukt med och säkerheten vid det nya kärnkraftv­erket kan inte garanteras, säger Elisabeth Holmström från nätverket.

Det skulle vara naivt att tro att nätverket kan stoppa bygget, men åtminstone kan det bidra till att frågan hålls levande och kan påverka den allmänna opinionen, menar hon.

En annan fråga som diskuterat­s i samband med kärnkrafts­bygget är priset på den el som produceras. Speciellt vindkrafts­företag och vindkrafte­ns förespråka­re har fört fram beräkninga­r kring hur mycket billigare än kärnkraft vindkrafts­producerad el kommer att vara i framtiden. Företaget Tuuliwatti offentligg­jorde också för någon vecka sedan sitt första vindkrafts­projekt utan statsstöd.

Minna Forsström vill inte jämföra beräkninga­rna då det gäller framtida elpris. Hon konstatera­r bara att det är frågan om olika produktion­smetoder där kärnkrafte­n till en början kräver betydligt större investerin­gar än vindkrafte­n. Men ett modernt kärnkraftv­erk producerar el i 60, kanske upp till 80 år och under den tiden har investerin­gskostnade­rna betalat sig. Vindkraftv­erk har betydligt kortare livslängd.

Går allt som planerat har Fennovoima lämnat in all den dokumentat­ion som krävs hos Stuk i år och myndighets­behandling­en av tillstånde­t att uppföra en kärnanlägg­ning i Pyhäjoki kan börja. Tillstånde­t hoppas Fennovoima ha i slutet av 2019. Då är det meningen att alla förberedan­de arbeten ska vara så långt komna att det bara är att börja bygga. Redan i höst börjar tillverkni­ngen av både tryckkärle­t för reaktorn och huvudkompo­nenterna för turbingene­ratorenhet­en.

 ?? FOTO: FENNOVOIMA ?? Arbetet på stugbyn där det är meningen att byggnadsar­betarna ska bo medan kärnkraftv­erket byggs pågår för fullt. En del av husen börjar vara klara, andra är inte ens påbörjade ännu.
FOTO: FENNOVOIMA Arbetet på stugbyn där det är meningen att byggnadsar­betarna ska bo medan kärnkraftv­erket byggs pågår för fullt. En del av husen börjar vara klara, andra är inte ens påbörjade ännu.
 ??  ??
 ?? FOTO: RAISA KYLLIKKI RANTA ?? Kanske vi överraskar Stuk med att lämna in alla papper för tillstånds­processen före semestrarn­a, säger projektdir­ektör Minna Forsström.
FOTO: RAISA KYLLIKKI RANTA Kanske vi överraskar Stuk med att lämna in alla papper för tillstånds­processen före semestrarn­a, säger projektdir­ektör Minna Forsström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland