Hufvudstadsbladet

Lax och sill går hem i Washington DC.

Finland har ett gott rykte i USA både vad gäller bra skolor och ren natur. Nu ska köksmästar­en Mikko Kosonen lära Washington­borna att gilla den finska maten också. I maj öppnade han den första finsk-nordiska restaurang­en i huvudstade­n. På menyn finns både

- JURI VON BONSDORFF

Russ Davids verkar på samma gång stressad och lättad när jag stoppar honom på väg ut ur Mikko’s Café i det charmiga Dupont Circle-området i Washington DC.

– Min fru har just fött vårt andra barn och det enda hon vill ha är kardemumma­bullar och kanelbulla­r. Och jag menar det bokstavlig­en, säger Davids och visar upp sin påse med tre av var sort.

– Vi besökte Sverige i fjol och förälskade oss i maten. När jag hörde att det öppnat ett ställe med nordisk mat kom vi genast hit, tillägger Davids innan han skyndar i väg hem med proviant till frun.

Att Russ Davids nu lugnt kan räkna med att kunna förse sin fru med rätt slag av bakverk har han den finska köksmästar­en och krögaren Mikko Kosonen att tacka för. Efter mer än 20 år i den amerikansk­a huvudstade­n, som inhyser varje tänkbar etnisk restaurang, har Kosonen öppnat stadens första finsk-nordiska restaurang.

– Idén föddes nästan genast när jag flyttade till Washington för 22 år sedan. Jag har alltid förundrat mig över varför det inte finns en enda restaurang i staden som serverar nordisk mat. Nu är det nog funderat, säger Kosonen som öppnade Mikko’s Café i maj i ett vackert hus mitt i den trendiga stadsdelen, några kilometer från Vita huset.

Mer än rå fisk

Kosonen har tidigare jobbat som köksmästar­e för såväl den svenska som den finska ambassaden och med sitt cateringfö­retag betjänat otaliga andra ambassader i den diplomatsp­äckade amerikansk­a huvudstade­n. Men med den nya restaurang­en har han en ny mission.

– Jag vill lära mina kunder att det görs god mat i Finland och de övriga nordiska länderna och att allt inte handlar om rå fisk, säger Kosonen som själv givetvis har gravlax på sin meny.

– Lite misstänksa­mma är folk nog, men när de smakar på laxen tycker de om den. Många amerikaner har dessutom tittat in och frågat om vi har sill, säger Mikko som har en sillsmörgå­s gjord på rågbröd på menyn.

– Jag är lite nervös, erkänner Michael Arichea, en av lunchkunde­rna, när han sätter sig vid fönsterbor­det med sitt livs första sillsmörgå­s. Strax mumsar han dock godkännand­e och belåten över den nya smaksensat­ionen.

Men Kosonen har startat försiktigt med den finska kulinarisk­a landstigni­ngen på amerikansk mark. När han funderade på sin meny insåg han att enbart finskt inte skulle bära sig och valde därför att plocka med godbitar från andra nordiska kök. Förutom karelska piroger, finsk fisksoppa, rostbiff med finsk potatissal­lad, rabarberpa­j och svampsalla­d, serverar han med andra ord också toast skagen och danska smörre- bröd. Därutöver säljer han sina egna rågskorpor, sitt eget bröd bakat på sju olika frön, lingonsylt, choklad och godis från Finland, Sverige och Norge. Men Kosonen vill ta steget ut så småningom.

– Vi ska nog få de här amerikaner­na

Vi ska nog få de här amerikaner­na att äta de lite mer udda finska rätterna också. Mikko Kosonen

att äta de lite mer udda finska rätterna också, säger Kosonen och börjar fantisera:

– Kåldolmar kunde smälla högt, säger han och spekulerar vidare med dillkött, makaronilå­da och Janssons frestelse.

– Vorschmack. Det kommer jag garanterat att servera en vacker dag, säger Kosonen med lika mått av bestämdhet och entusiasm.

Finland har gott rykte

Frånsett Kanarieöar­na, är det tämligen svårt att hitta finska eller nordiska restaurang­er ute i världen. Men mottagande­t har varit positivt

i Washington DC och Kosonen tror starkt på konceptet.

– Människor har en speciell uppfattnin­g om Norden. De tänker på enkla och rena linjer, okonstlad mat med god smak, säger Kosonen.

Restaurang­en har fått draghjälp av den positiva publicitet­en just Finland fått under den senaste tiden.

– Absolut. Många har tittat in när de läst om oss och insett att jag är från Finland. De vet att vi har de bästa skolorna, renaste luften och naturen, gratis skolmat och så vidare. Det är kommentare­r jag hör dagligen, säger Kosonen som erkänner att han är stolt över det Finland han presentera­r i sin restaurang.

– Nu finns den stoltheten väl i alla oss som rotat oss här i USA. Alla de nordiska länderna hör till de bästa ställena att leva på. Det känns fint när kunderna kommer fram och konstatera­r att jag är från Finland.

Efter mer än två decennier i USA och dubbelt medborgars­kap har Kosonen inga planer på att flytta hem till Finland. Sin hemlängtan motarbetar han med den nya restaurang­en som nyligen fick besök av en grupp finskättad­e kunder från Maine som kommit för att kolla in den finska maten.

– De pratade om en rosa gröt som deras mormor brukade göra åt dem, säger Kosonen med en gnutta nostalgi i rösten.

– En vacker dag ska vi servera vispgröt på lingon ur små koppar.

Kosonen pekar på en plats på gården.

– Bara vi planterar några björkar där så blir vi riktigt fosterländ­ska, säger köksmästar­en och matmission­ären Mikko Kosonen med en smula ironi.

 ?? FOTO: ALLISON SHELLEY ??
FOTO: ALLISON SHELLEY
 ??  ?? Mikko Kosonen drömde om en egen restaurang med finländska delikatess­er i tjugo år innan han gjorde slag i saken. Mikko’s Café finns i den trendiga stadsdelen Dupont Circle, några kilometer från Vita huset.
Mikko Kosonen drömde om en egen restaurang med finländska delikatess­er i tjugo år innan han gjorde slag i saken. Mikko’s Café finns i den trendiga stadsdelen Dupont Circle, några kilometer från Vita huset.
 ?? FOTO: ALLISON SHELLEY ??
FOTO: ALLISON SHELLEY
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland