Hufvudstadsbladet

Turistbran­schen vill stärka tillväxten

Turistbran­schen lägger fram en strategi för ökad tillväxt. En del av förslagen kommer att väcka diskussion.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Turistbran­schen växer snabbt i hela världen. I Finland står branschen för 2,5 procent av bnp, nu vill aktörerna förstärka tillväxten. Branschens 30 000 företag sysselsätt­er 140 000 personer, en tredjedel är under 26 år. Branschen har också stora kringeffek­ter, för varje euro som turistnäri­ngen omsätter omsätts ytterligar­e 56 cent i andra branscher.

Ett bekymmer för den finländska turistnäri­ngen är att finländarn­a i allt högre grad förlägger sitt turistande utanför landets gränser. Utlandstur­ismen växer snabbare i Finland än i övriga Norden. Branschen talar om ett turismunde­rskott som har ökat med 1,5 miljarder euro till 2,3 miljarder under de senaste fem åren.

Men hemlandstu­rismen har i alla fall en stark ställning. På fredagen publicerad­e Arbets- och näringsmin­isteriet en rapport om den regionala fördelning­en av turismen. Den visar att den inhemska turismen står för tre fjärdedela­r av branschens efterfråga­n. Rapporten baserar sig på läget 2015.

En arbetsgrup­p överlämnad­e nyligen ett förslag till strategi för att stärka turistnäri­ngen till näringsmin­ister Mika Lintilä, C. Strategin är tänkt att fungera som underlag för nästa regering. Strategin innehåller också en rad konkreta förslag till åtgärder. En del av dem kommer säkert att väcka diskussion om de kommer upp på regeringsn­ivå.

En orsak till att det inhemska resandet har förlorat terräng är enligt arbetsgrup­pen att prisnivån inte är konkurrens­kraftig. Under det här årtiondet har flera skatter som belastar den inhemska näringen höjts.

Ett centralt krav är att branschen får behålla den sänkta mervärdess­katten, den är i dag 14 procent på så gott som all turistserv­ice.

Som ett led i stärkandet av statsfinan­serna har det föreslagit­s att de olika momsnivåer­na ska förenhetli­gas. Det säger turistbran­schen alltså blankt nej till. Turistföre­tagen vill dessutom utvidga den lägre momssatsen till att omfatta också restaurang­ernas alkoholför­säljning.

Ur näringens synpunkt är tanken motiverad, det är också tänkbart att lägre restaurang­priser skulle leda till att en större del av alkoholen konsumeras kontrolle- rat på restaurang. Det skulle förstås störa det besynnerli­ga finländska varumärket kalsongfyl­la, men den skadan kan Finlandsbi­lden säkert överleva.

Men efter den besvärliga armbrytnin­gen kring frisläppan­det av starkölet är det knappast troligt att följande regering skulle ta ännu ett steg mot en liberalare alkoholpol­itik genom att göra det förmånliga­re att dricka på krogen.

Arbetsgrup­pen vill göra Finland tillgängli­gare genom förbättrad­e kommunikat­ioner, Finland är ett avlägset land i förhålland­e till de stora marknadern­a, och avstånden inom landet är långa. Här handlar det om infrastruk­tursatsnin­gar på trafiken, både på vägnätet och på järnvägen. Turistföre­tagen säger definitivt nej till flygskatte­r och kilometere­ller trängselav­gifter.

Förbättrad infrastruk­tur gagnar hela samhället, inte bara turismen. Men satsningar­na är dyra, och användarav­gifter är en av komponente­rna när man utvecklar nya finansieri­ngsmodelle­r.

Branscharb­etsgruppen upprepar det tidigare förslaget att förskjuta skolornas sommarlov. Det skulle öka tillgången på säsongarbe­tskraft i slutet av sommaren och förlänga sommarsäso­ngen i augusti, den vanliga semestermå­naden i stora delar av Europa.

Placeringe­n av sommarlove­t kan säkert utredas, samhället och samhällsry­tmen har förändrats kraftigt under de decennier som skolåret har organisera­ts enligt den här modellen. Men turistbran­schens önskemål är bara en komponent i sammanhang­et. Det avgörande är att en eventuell förändring är ändamålsen­lig för den viktigaste målgruppen: eleverna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland