Hufvudstadsbladet

Fördömde öldrickand­e – rökte själv cannabis

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

De som kom i kontakt med Abderrahma­n Bouanane i Finland beskriver inte honom som särskilt besvärlig. Men ibland brusade han upp, till exempel när han såg andra dricka öl. Själv rökte han cannabis.

Utgångspun­kten för Abderrahma­n Bouanane var inte den bästa. Det kan man läsa i den utredning som myndighete­rna låtit göra för att se hur samhället kan minimera risken för liknande attacker som Åbodådet i framtiden.

Utredninge­n presentera­r det lilla man vet om Bouananes förflutna. Hans föräldrar skilde sig när han var sju, och hans beslut att lämna Marocko för Europa hade att göra med svårighete­r i familjen. Enligt honom själv hade avfärden också kopplingar till ett våldsamt gäng fotbollshu­liganer som han hörde till. Han måste åka i väg från gängstride­rna för att överleva.

Tillsamman­s med en vän åkte Bouanane i oktober 2015 från Marocko. Via Turkiet, Grekland och långa omvägar anlände han så småningom till Tyskland. Till Finland kom Bouanane i maj 2016, sannolikt via Polen, Lettland och Estland.

Rapporten tar fasta på Bouananes beteende under vistelsen i Finland:

”Gärningsma­nnen reagerade på en situation där han upptäckte att handledare­n ordnat en trevlig måltid tillsamman­s med en annan asylsökand­e. Gärningsma­nnen rörde till situatione­n och uppförde sig illa.”

”Ibland var han arrogant och käbblade om exempelvis städningen. En asylsökand­e har berättat att gärningsma­nnen blev arg när han såg att denna använde ett kors. Gärningsma­nnen ogillade också att andra asylsökand­e drack öl.”

Bouanane rökte själv cannabis och det finns misstankar att han sålt narkotika.

Slutsatsen om Bouananes beteende i början av Finlandsvi­stelsen är ändå inte särskilt graverande i utredninge­n: ”Allmänt sett betraktade­s inte gärningsma­nnen som särskilt besvärlig.”

Under 2017 började Bouanane ändå intressera sig alltmer för radikal islamism och Islamiska staten. Polisen fick en anmälan om honom. Tipset gav inte upphov till åtgärder.

I rapporten beskrivs via vittnesmål hur en ångestfyll­d Bouanane under sommaren innan dådet vakade allt mer om nätterna, om hur han blev mer påstridig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland