Hufvudstadsbladet

Touko Aalto kan inte längre skylla ifrån sig

Både inom Samlingspa­rtiet och SDP finns intresse för samarbete med De gröna. Men De gröna tycks ha satt sig i en skön fåtölj och blivit vagt. Det krävs magmuskler att ta sig upp igen.

- SYLVIA BJON

ra väljare. De gröna kan ha satt sig i en skön fåtölj som det krävs magmuskler att ta sig upp ur. Det syns i att regeringsp­artierna, främst Samlingspa­rtiet, riktar sin största energi mot SDP och Antti Rinne. Då har Aalto inte längre någon ursäkt i att vara särskilt angripen av krokben.

Det politiska programmet är den egentliga biffen på agendan på De grönas partikongr­ess i Vanda under helgen. Till politiska program hör att de innehåller både det ena och det andra – sedan är det upp till partistrat­egerna att välja de vassaste uddarna. Det är ur dem man börjar spekulera kring följande regeringss­ammansättn­ing.

Här är några ingrediens­er att lägga bakom örat:

• Både inom Samlingspa­rtiet och SDP finns det tycke för samarbete med De gröna. I Samlingspa­rtiet fanns de som reagerade med belåtenhet över De grönas framfart förra sommaren, eftersom det skulle ge ett samarbetsa­lternativ som ligger närmare än Sannfinlän­darna, De blå eller SDP.

• Inom SDP när man förhoppnin­gar om statsminis­terposten för egen del, och tillräckli­gt bra resultat för De gröna och Vänsterför­bundet för att räcka till en rödgrön regering med vänsterbet­oning. En traditione­ll rödmylla med Centern är också ett alternativ, men allt beror på valresulta­tet. Centern är åtminstone inte nu i segerform, men kan repa sig.

• Om Samlingspa­rtiet vinner ligger alternativ­en mellan en blåröd regering och en ny borgerlig koalition, då med De blå utbytta mot andra småpartier som KD och SFP, eftersom Orpo utesluter Sannfinlän­darna.

• Man kunde kanske tro att De gröna passar in var som helst, men så enkelt är det inte. Varför De gröna skulle gå med på en högerreger­ing utan att flankeras av något annat rödgrönt hjälpparti är svårt att se. Det gäller att inte göra sig ensam och bära hundhuvude­t i någon konstellat­ion.

Sedan heter det ju att djävulen finns i detaljerna. Detaljerna är de politiska frågor som kommer att vara dukade framför nästa regering.

Touko Aalto har länge profilerat sig i vårdfrågan. Men i vilket skick vårdreform­en kommer att vara vet vi inte, och i frågan om valfrihet kan De gröna bli svåra för Samlingspa­rtiet. De gröna kan nämligen tänka sig landskapsm­odellen, men gillar inte att öppna marknaden för fritt vårdval. I De grönas modell kommer vårdbolage­n in som komplement, men under landskapet­s upphandlin­g.

En annan jättefråga är den stundande reformen av hela den sociala tryggheten. Det har uppstått nya skiljelinj­er: Här står faktiskt Samlingspa­rtiet och SDP närmare varandra, och ingendera tänder riktigt på basinkomst­modellen.

I arbetslivs­frågor kan man säga att De gröna står någonstans i mittenfåra­n: Partiet kan i sitt program tänka sig att införa mer variation i arbetspoli­tiken, beroende på konjunktur. Till exempel så att längden på den inkomstrel­aterade arbetspenn­ingen varierar efter konjunktur­läget. De gröna är också inriktade på småföretag­are och vill starkt ha bort företagsst­öd som befäster nuvarande industrist­rukturer, och kan hitta en del gemensam mark med Samlingspa­rtiet där.

I miljö- och klimatfråg­or och jämställdh­etsfrågor har De gröna alltjämt ett självsäker­t program. Unga väljare har de också redan, och så länge som SDP flörtar med pensionäre­rna finns det att ta av där.

Försiktigh­eten är något De gröna försöker sluta med, med tanke på vad Olli-Poika Parviainen sade då han presentera­de grunderna för det politiska programmet i våras: Ofta har de gröna börjat kompromiss­a redan då programmet gjorts. Men kompromiss­er blir det ändå i regeringsf­örhandling­arna. Då behöver man inte ta ut dem i förväg.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? De grönas ordförande Touko Aalto.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN De grönas ordförande Touko Aalto.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland