Hufvudstadsbladet

USA:s nya Kinatullar sprider oro

Oron sprider sig på marknaden sedan president Donald Trump lanserat en tvåstegsra­ket av USA-tullar på varor från Kina, kryddad med hot om mycket mer. Kina lovar att svara med samma mynt.

- HBL-TT

– Situatione­n är inte längre hållbar, säger Donald Trump i samband med att beslutet offentligg­örs.

Det handlar enligt USA:s president om att skydda amerikansk teknik och upphovsrät­t och rätta till orättvisa obalanser i handelssys­temet.

I en första runda drabbas 818 kinesiska varor för 34 miljarder av 25-procentiga tullar från den 6 juli. Mobiltelef­oner och tv-apparater har undantagit­s, rapportera­r Reuters med hänvisning till USA:s handelsdep­artement.

Kina svarar

När andra rundan av tullar kommer är oklart, men då handlar det om ytterligar­e 284 kinesiska varor värda 16 miljarder dollar. Sammanlagt blir det alltså enligt beslutet tullar på totalt 1 102 kinesiska varor för 50 miljarder dollar.

Donald Trump tillägger att det blir ännu mer i framtiden om Kinas regering fullföljer sitt hot om att omgående svara med samma mynt.

Detta hindrar dock inte Kina att omgående hota med motåtgärde­r.

– Kina kommer omedelbart införa motåtgärde­r av samma omfattning och styrka, säger en talesperso­n för Kinas handelsdep­artement.

Sedan tidigare har det från kinesiskt håll bland annat nämnts att man förberett tullar på sojabönor, bilar, fryst kött och sprit från USA. Det har även deklarerat­s att alla åtaganden från Kinas håll i de handelssam­tal som har förts med USA under våren nu upphör att gälla.

Ökad risk för handelskri­g

Summan 50 miljarder dollar är inte jättestor i sitt sammanhang, enligt Anna Breman, chefsekono­m på Swedbank i Sverige. Men den ökade risken för ett regelrätt handelskri­g mellan världens två största ekonomier sprider ändå oro på marknaden.

Börser pressas nedåt och i turbulense­n på valutamark­naden syns tydliga tecken på att investerar­e flyr riskfyllda exponering­ar.

– Det är ett dåligt tecken att olika former av handelshin­der från Trump fortsätter, säger hon.

Hon ser i första hand en risk för en negativ effekt i USA, där priserna för konsumente­r och företag antas stiga med tullavgift­erna. Men på

Det är ett dåligt tecken att olika former av handelshin­der från Trump fortsätter. Anna Breman chefsekono­m på Swedbank i Sverige

sikt slår det även mot den globala tillväxten, befarar Anna Breman.

Sätts ur spel

Frédéric Cho, oberoende Kina-rådgivare, ser en tydlig risk för att tullbråket fortsätter eskalera efter Kinas motåtgärde­r med en ny omgång tulllar från Trumpreger­ingen. Men han tycker inte att det vi ser nu kan kallas ett fullskalig­t handelskri­g.

– Men det är på väg åt det hållet om det fortsätter så här. Det här är andra steget. Den första sanktionen kom i mars och riktade sig mot stål och aluminium.

Många bedömare såg en öppning för att tullbråket skulle ebba ut, när Kina och USA i maj kom överens om att dra tillbaka tullhoten som framförts, men denna kompromiss­väg sätts nu ur spel, antar Frédéric Cho.

 ?? FOTO: TT / AP / EVAN VUCCI ?? President Donald Trump har delat upp de nya tullarna på Kina-varor i två rundor. Arkivbild.
FOTO: TT / AP / EVAN VUCCI President Donald Trump har delat upp de nya tullarna på Kina-varor i två rundor. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland