Hufvudstadsbladet

Jemen: Araballian­sen omringar flygplats

Offensiven mot hamnstaden alHudaydah i Jemen fortsätter. Medan striderna rasar över staden kräver FN att dess viktiga hamn ska vara fortsatt öppen för nödleveran­ser för att undvika en svältkatas­trof.

- TT-AFP-REUTERS

Striderna rasar framför allt kring stadens flygplats. Styrkor från den saudiskled­da alliansen har tagit kontroll över infarten till den.

Deras offensiv mot den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah), som har stått under Huthirebel­lernas kontroll sedan 2014, hade i går pågått i tre dagar.

Miljontals får stöd

Om staden lamslås av striderna kommer en hungerkris att bryta ut som kan riskera miljontals liv, enligt FN. Så många som 22 miljoner jemeniter lever på humanitärt stöd och drygt åtta miljoner anses löpa en akut svältrisk.

Araballian­sen säger i ett uttalande att det är en ”operativ prioritet” att undvika civila dödsfall. Samtidigt vill man att FN ska sätta press på rebellerna att överge staden. Jemens utrikesmin­ister Khaled Alyemany säger att de saudiskstö­dda styrkorna inte kommer att avancera till hamnen ”just nu”.

– Vi planerar inte att förstöra infrastruk­turen, säger han till journalist­er i New York efter säkerhetsr­ådets möte, och tillägger:

– Vi är i ett område nära flygplatse­n nu men inte vid hamnen.

Stadens hamnchef uppger att arbetet för närvarande pågår som normalt, med flera fartyg som väntar utanför.

”Vidta åtgärder”

Minst 39 stridande rapportera­s döda i områdena kring flygplatse­n, enligt nyhetsbyrå­n AFP:s källor. Skräckslag­na civila uppges försöka fly undan bomberna. Samtidigt har tolv jemenitisk­a regeringss­oldater dödats i en rebellatta­ck söder om staden.

”Jag uppmanar samtliga parter i konflikten att fullfölja sina skyldighet­er att skydda civila och civil infrastruk­tur och vidta aktiva åtgärder för att respektera internatio­nell, humanitär lag”, säger David Beasley, chef vid FN:s livsmedels­program, i ett uttalande.

Rebelledar­en Abdel Malek AlHouthi har uppmanat sina styrkor att slå ner försöken att återta kontrollen över den viktiga hamnstaden. I rebellerna­s TV-kanal ska han ha sagt att ”västkusten kommer att förvandlas till en stor träskmark för de som invaderar”, enligt AFP.

I samma tv-kanal ska rebellerna också ha rapportera­t att de träffat en av motståndar­nas båtar utanför alHudaydah med två missiler. Angreppet har dock inte kunnat bekräftas av andra källor.

Iran bär ansvar

En hemlig FN-rapport som AFP fått tillgång till visar att Iran, trots att landet förnekat det, kan ha varit delaktiga i att utrusta Huthirebel­lerna med vapen. Några av komponente­rna i de missiler som rebellerna avfyrat mot Saudiarabi­en har visat sig vara tillverkad­e i Iran. Eftersom det är svårt för FN att bekräfta att delarna skickats från Iran till Jemen går det inte att hävda att Teheran brutit mot vapenembar­got.

Att landet gjort det vid tidigare tillfällen slogs dock fast av FN-experter i januari.

Den nya rapporten tas upp i FN:s säkerhetsr­åd 27 juni.

 ?? FOTO: AP/TT/HANI MOHAMMED ?? Huthirebel­ler i Jemen. Arkivbild.
FOTO: AP/TT/HANI MOHAMMED Huthirebel­ler i Jemen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland