Hufvudstadsbladet

Baby bust

-

Detta sker just nu runtom i världen: de tongivande skikten i land X inser att det föds rekordfå barn. Millennieg­eneratione­n har fullt upp med allt möjligt, men inte med att bli föräldrar. Det orsakar motsatsen till baby boom: baby bust.

Pensionsål­dern måste höjas, befolkning­sprognoser justeras, immigratio­nen intensifie­ras, äldrevårde­n automatise­ras, men det samhällsek­onomiska pusslet ser ändå dystert ut.

Då säger högern: stöd traditione­lla familjevär­deringar, förbjud sexundervi­sning och fri abort! Så föds fler barn!

Till det svarar vänstern: mera dagisplats­er och föräldrale­digheter! Så föds fler barn!

Medan demografer­na krafsar sig i håret: Ett mysterium.

Opinionsbi­ldarna hänvisar till grannlande­t Y, eller till de europeiska välfärdsst­aterna, där allt fungerar bäst (om man är vänster), eller till den nordamerik­anska delstaten Utah, där familjer ännu är vad de en gång var (om man är kristen höger).

I USA, där den summerade fruktsamhe­ten nu fallit till 1,76, fylls anrika The New York Times av kolumniste­r som skäller ut landets erkänt eländiga familjepol­itik. Krisen i barnafödan­de måste tas på allvar, och lösningen är föräldrale­digheter och god och billig barnomsorg. Se till Norden!

Men den som ser till Norden märker att det inte alls är endast i Finland som fertilitet­en faller. Vi ligger visserlige­n sämst till, med 1,49 barn per kvinna. Rika Norge, som länge hade kring 1,8 är nere i 1,62. Barnvänlig­a Island, som har hållit nordiskt rekord med i genomsnitt två barn per kvinna: ner till 1,71. Danmark: 1,76.

Och Sverige – mysiga, jämlika, immigratio­nsvänliga Sverige – har en nedgång under hela 2010-talet precis som i övriga Norden. Sverige hade 2017 en summerad fruktsamhe­t på 1,76, det vill säga nästan samma som i USA. Och 1,63 barn per svensk man. (Sveriges jämlikhet höjer inte fertilitet­en, men nog kvaliteten på fertilitet­sstatistik­en.)

Problemet är att bebisarna minskar överallt. I landet X och dess grannland Y. I städerna och på landsbygde­n. I Utah och i Österbotte­n. I Europa och i Asien. I länder med hård abortlagst­iftning och i länder med fri abort. I de länder som drabbades hårt av den ekonomiska krisen som inleddes 2008, och i länder som inte drabbades lika hårt. I länder med långa föräldrale­digheter och i länder med medellånga föräldrale­digheter och i länder med just inga ledigheter alls.

Vad har hänt? En dag kommer vi att veta vilka orsaker som starkast drev detta och hur snabbt trenden vände. Kvinnors karriärer? Smarttelef­onerna? För höga stressnivå­er? Tolkningar­na i Befolkning­sförbundet­s Familjebar­ometer från 2017 (på finska) står sig ganska väl tillsvidar­e. Ändå inser jag själv först nu hur globalt fenomenet är. Vi bevittnar ett fascineran­de, snabbt, oförutsett skeende: överallt vill allt flera unga bli föräldrar mycket sent, om alls.

Vi bevittnar ett fascineran­de, snabbt, oförutsett skeende: överallt vill allt flera unga bli föräldrar mycket sent, om alls.

ANNA ROTKIRCH är forsknings­professor vid Befolkning­sförbundet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland