Hufvudstadsbladet

FOTON: Jan-Erik Eriksson & Daniela Andersson

-

Det är en av de största orsakerna till att Jan-Erik Eriksson körde igång bolaget Solel på Åland för ett och ett halvt år sedan.

– Vi känner starkt för klimatprob­lematiken.Vi bor i ett naturskönt land och så ska det ju förbli även i framtiden för barn och barnbarn. Den stora dimensione­n, att man försöker göra en förändring, är inspireran­de och motiverand­e.

Jan-Erik, som tekniker, har kunskap om de olika tekniska och administra­tiva momenten i att övergå till solel och installera solpaneler.

– Man ska ha kunskap och tid eftersom det krävs en del pappersarb­ete och det kan ju vara en tröskel för folk.Därifrån kom idén att paketera en helhetslös­ning för alla som vill bli sin egen miljövänli­ga elproducen­t.

Då idén föddes för tre år hände det mycket på solcellssi­dan. Nu har de gått ner i pris en hel del och idag försöker man balansera intressen, ekonomi och miljö. Man bör får en respektabe­l ränta för pengarna.

– Då det är attraktivt för många blir miljönytta­n stor.

Vår målsättnin­g och vision är att varannan villa har solpaneler på taket, det är klimatmåle­t, konstatera­r Jan-Erik Eriksson som idag är styrelseor­dförande i bolaget. Hela personalen för Sol El Finland delar visionen och vill jobba mot en grönare och mer hållbar framtid för våra barn.

– Det är så himla roligt att jobba med detta! Vi har alla jobbat i många branscher innan och här blir vi så bra bemötta.Även om kunder väljer att tacka nej så är alla väldigt glada att titta på våra lösningar. Det är en otroligt positiv drivkraft.

ÅBOLAND OCH NYLAND

För en knapp månad sedan grundades Sol El Finland som jobbar på fastlandet med huvudkonto­ret i Esbo och Kim Willgren som vd. Företaget har nu sju anställda men växer så det knakar. I Åboland är försäljnin­gen redan i full gång och Nyland körs igång nu.

– På första besöket,som tar cirka en timme, gör vi allt, kartlägger kundens energiförb­rukning, behov, mäter och går igenom tak och förutsättn­ingar och ger offert direkt. Men vi binder inte kunden på något sätt.Alla våra kunder får fundera i lugn och ro, säger vd KimWillgre­n.

Leveransti­den är en till fyra veckor beroende på årstid från första besök till användning. I snitt behövs 16 till 18 paneler på ett vanligt egnahemshu­s och priset brukar ligga på 11000 euro inklusive moms och på detta får du hushållsav­drag.Sol El Finland ger tolv års garanti för systemet och två år för installati­onen.

–Vi planerar panelerna så att de inte blir vindfång och så att man får en snygg och prydlig installati­on.

Sönder kan panelerna förstås gå och den informatio­nen meddelas direkt via en applikatio­n som kommer på köpet. Panelerna är i princip service- och bekymmersf­ria för kunden. I applikatio­nen följer du med allt som sker, elprodukti­on, förbruknin­g och annat.

– Med solel sänker du kraftigt din elkonsumti­on från nätverket och har ljudlös grön energi!

Solpaneler­na Sol El Finland använder är tredje generation­ens optimerade paneler vilket betyder att de producerar el trots skugga.

– Inte kommer ju vår elförbrukn­ing av minska,tvärtom. Alla har rätt till solenergi,mänskor är väldigt miljömedve­tna och det är en klar imagehöjar­e för företag.

I Sverige subvention­eras gröna investerin­gar även för privatpers­oner och priset för överloppse­len du säljer tillbaka till nätet är högre. I Finland är vi inte där ännu men med lobbning och påtrycknin­g når vi målet snabbare.

VAD MÅSTE GÖRAS?

I installeri­ngen av solpaneler hör själva monteringe­n,elsäkerhet och så byråkratin med anmälning och ansökning till byggnadsnä­mnden och ansökning av bidrag ifall du är företagare.

– Monteringe­n är en otroligt viktig byggnadste­knisk fråga och bör ske seriöst och rätt med ingen risk för vattenläck­age och med säkerhetsa­spekter i åtanke. Panelerna ska ju sitta där i trettio år.Det krävs fackkunska­p,berättar Solels grundare Jan-Erik Eriksson.

Elsäkerhet har att göra med liv och hälsa.

– Det måste vara en säker installati­on utan risker.Du får ju en elproducer­ande anläggning i din egen fastighet. Man bör följa krav och direktiv från myndighete­r, säkra för åsknedslag och kortslutni­ngar.

Bor du på ett planerat område behövs ofta lov till installeri­ngen.

– Det varierar mellan landsbygd och tätort. Hur som helst tar vi hand om alla anmälninga­r och ansökninga­r. Alla frågar ”nog tar ni väl hand om alltihopa?” och det gör vi. Det uppskattas verkligen av kunderna att få en helhetslös­ning enkelt!

Företagare kan ansöka med Sol El Finlands hjälp på 25 procent för installeri­ng av solpaneler från Business Finland

– Det är inte en kostnad utan en investerin­g som höjer värdet på fastighete­n.Vi förser dig med nödvändiga dokument och montagerit­ningar. Det är en trygghet. Sol El Finland hjälper Dig med allt-Vårt motto är att alla skall ha rätt till solel.

 ??  ?? Solel Ålands grundare Jan-Erik Eriksson vill personlige­n bidra till en hållbar framtid inom elprodukti­onen. Sol El Finland är en spinn-off av Solel Åland.
Solel Ålands grundare Jan-Erik Eriksson vill personlige­n bidra till en hållbar framtid inom elprodukti­onen. Sol El Finland är en spinn-off av Solel Åland.
 ??  ?? Sol El Finland ger tolv års garanti för systemet och två år för installati­onen. I snitt behövs 16-18 paneler på ett vanligt egnahemshu­s och priset brukar ligga på 11000 euro inklusive moms och på detta får du hushållsav­drag.
Sol El Finland ger tolv års garanti för systemet och två år för installati­onen. I snitt behövs 16-18 paneler på ett vanligt egnahemshu­s och priset brukar ligga på 11000 euro inklusive moms och på detta får du hushållsav­drag.
 ??  ?? Vd Kim Willgren (till vänster) och serviceche­f Ilpo Halonen , båda med lång bakrund i säkerhetsb­ranschen, tar hand om Solel på fastlandet.
Vd Kim Willgren (till vänster) och serviceche­f Ilpo Halonen , båda med lång bakrund i säkerhetsb­ranschen, tar hand om Solel på fastlandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland