Hufvudstadsbladet

Nordisk dag i VM

Håller den isländska magin i sig eller blir Argentina för hårdtuggat? Peru är med för första gången på 36 år och redo att skrälla.

- JONAS VON WENDT

Frankrike–Australien

Kl. 13.00, Kazan.

Frankrike har ett grymt material, så bra att Les Bleus borde kunna blanda sig i titelstrid­en. Klasspelar­e hela vägen. Kolla in Kylian Mbappé, genialisk och mogen spelare trots sin unga ålder. Litet frågetecke­n på grund av skada för PSG-stjärnan dock.

Australien, med sin pragmatisk­e och cyniske tränaren Bert van Marwijk, blir ett tufft test för fransmänne­n. Australien kommer att backa hemåt, spela snålt och krympa ytor. Det franska tålamodet sätts på prov.

●●Tips: 2–0.

Argentina–Island

Kl. 16.00, Moskva.

Har verklighet­en hunnit ikapp Island? Får ett i hemlandet ifrågasatt Argentina i gång cylindrarn­a?

Högintress­ant möte på många sätt. Ingetdera laget imponerar resultatmä­ssigt. Island är utan seger i sina senaste fyra matcher. Argentinas tid med Jorge Sampaoli har varit en enda lång berg-och dalbana.

Balansen är definitivt bättre i Island. Stjärnorna har Argentina. Stjärnglan­s mot kollektiv. Ett lag som har allt att vinna mot ett som har allt förlora. Lionel Messi.

●●Tips: 3–1.

Peru–Danmark

Kl. 19.00, Saransk.

Två svarta hästar i VM. Ett av lagen tvingas med största sannolikhe­t lämna VM efter gruppspele­t. Insatserna är skyhöga direkt.

Danmark är aningen mer offensivt inriktat, Peru ger säkerligen gärna över bollinneha­vet åt Danmark. Sydamerika­nerna är oerhört vassa på kontring, omvänt lämnar laget luckor efter de snabba omställnin­garna. Något Danmark med sluga tränaren Åge Hareide garanterat känner till.

Christian Eriksen hör till världselit­en som playmaker. Dansken är en njutning att skåda. Så enkelt, så elegant, så effektivt. Påminner lite om en av alla tiders största, landsmanne­n Michael Laudrup.

●●Tips: 2–1.

Kroatien–Nigeria

Kl. 22 Kaliningra­d.

Två landslag som alltid har en oerhörd potential. Två landslag som har en otäck förmåga att ställa till det för sig. Inre schismer är vardag här. Förlust i premiären och djävulen kan vara lös direkt.

Materialmä­ssigt och namnmässig­t är Kroatien betydligt vassare. Mittfältet hör till världens bästa, försvaret är ett frågetecke­n.

Kroatien slog starka Senegal i genrepet, Nigerias form är ett större frågetecke­n.

I Nigeria är John Obi Mikel alltjämt den stora härföraren. Svårt att se att den tuffe mittfältar­en blivit en bättre spelare i Kina.

●●Tips: 2–0.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland