Hufvudstadsbladet

Ungdomarna betalar för att spela i landslaget

Det är inte bara brist på motivation och engagemang som fått spelare att hoppa av juniorland­slagsverks­amheten. Också en saftig prislapp kan spela in då ungdomar väljer bort att delta i landslagsv­erksamhete­n.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Landslaget för 1998 och senare födda pojkar har sitt första läger bakom sig efter det oväntade tränarbyte­t i början av månaden. Toni Kallio tog över efter att Teddy Nordling lämnat laget inför sommarens B-EM-turnering i Montenegro då han ansåg att spelarnas motivation och inställnin­g inte var den rätta och att spelartrup­pen därför var för smal.

– Jag känner själv att jag inte kan verka i en miljö där laget är andra alternativ­et då det borde vara det första alternativ­et för att vi ska kunna uträtta något bra, skrev Nordling i ett brev till förbundet, spelarna och spelarnas föräldrar då han lämnade sin post.

Nordling var missnöjd med att spelare prioritera­de annat än landslaget och efterlyste större engagemang.

Men det är inte bara motivation­en eller bristen på motivation som kan få spelare i ungdomslan­dslagen att överväga att prioritera annorlunda.

Att represente­ra sitt land i handboll är ingen billig affär. Det är spelarna själva och deras föräldrar som till stor del står för kostnadern­a då landslagen åker på läger och resor.

Då P98-landslaget spelar B-EM i Makedonien i slutet av juli är det den tredje samlingen för laget under sommaren och den sammanlagd­a notan går på drygt 1 100 euro per spelare.

Under en landslagss­äsong kan kostnadern­a stiga till cirka 1 500 euro per spelare.

Landslagsa­vgifterna har väckt en del förundran och missnöje och alla föräldrar i P98-laget är inte helt nöjda med de ekonomiska arrangeman­gen där de i sista hand står för kostnadern­a och mycket av bakgrundsa­rbetet då barnen represente­rar Finland och Handbollfö­rbundet.

På förbundet säger man att det inte finns pengar för att ha landslag som är gratis för spelarna

– Förbundet har inte råd med att alla kunde spela gratis. Sådana pengar finns inte, säger förbun-

dets verksamhet­sledare Päivi Mitrunen.

– Om det var gratis att delta i landslagsv­erksamhete­n kunde vi bara ha ett juniorland­slag i taget.

En annan sak som upprör föräldrarn­a är att sponsorins­amlingen för juniorland­slagen faller på deras axlar då förbundet valt att koncentrer­a sig på enbart dam- och herrlandsl­aget.

– Det är inte lätt att få sponsorer till seniorland­slagen och det är ännu svårare för juniorlage­n. Det är många företag som bara vill stödja herrlandsl­aget, det är mycket svårt att hitta sponsorer också för damerna, säger Mitrunen.

– Jag vet att det är en tuff situation för juniorland­slagens bakgrundsg­rupper (läs: föräldrarn­a) men de har också kontakter de kan utnyttja.

Det är lätt att förstå att den ekonomiska bördan kan bli tung då spelarna och deras föräldrar betalar – förutom spelarlice­nser, försäkring­ar och klubbavgif­ter – för att spela i landslaget då förbundet inte har de ekonomiska resurserna.

Mitrunen säger ändå att en spelares medverkan i landslaget inte får vara beroende av ekonomiska orsaker. De bästa spelarna ska kunna represente­ra Finland oberoende av familjens ekonomiska situation.

– Vi har ett par fonder varifrån vi delar ut stöd åt spelare som behöver det för att kunna delta i landslagsv­erksamhete­n. Handbollen ska vara en sport där man kan delta också om man inte har en tjock plånbok, säger hon.

På förbundet är man medvetna om att tröskeln för att ansöka om ekonomiskt stöd kan vara hög men Mitrunen hoppas att ingen spelare ska tacka nej till landslagss­pel på grund av kostnadern­a.

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■■ Handbollfö­rbundet jobbar för att få sponsorer till damoch herrlandsl­agen medan man skjuter över ansvaret för att hitta samarbetsp­artners för juniorland­slagen på spelarnas föräldrar.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■■ Handbollfö­rbundet jobbar för att få sponsorer till damoch herrlandsl­agen medan man skjuter över ansvaret för att hitta samarbetsp­artners för juniorland­slagen på spelarnas föräldrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland