Hufvudstadsbladet

Nyberg vill se ny förbundsle­dning

Förra landslagst­ränaren Johan Nyberg riktar skarp kritik mot förbundsle­dningen och vill se att de nuvarande ledarna inom förbundet byts ut.

- FILIP SAXéN

Förra veckan undrade förbundets verksamhet­sledare Päivi Mitrunen om spelarnas bristande motivation åtminstone delvis kan bero på att ungdomarna har det för lätt i vardagen och hon efterlyste större engagemang hemifrån.

– Jag vill inte skylla på ungdomarna. Är det något föräldrarn­a har gjort fel? Har ungdomarna fått saker för enkelt i livet? Vad vill ungdomarna själva? sade hon.

Uttalandet om föräldrarn­as ansvar i kombinatio­n med det ekonomiska ansvaret som sätts på familjerna har inte mötts av positiva reaktioner. Handbollsp­rofilen och före detta landslagst­ränaren tränaren Johan Nyberg ser rött. Han uttrycker sitt fulla stöd till Nordling och ifrågasätt­er förbundsle­dningen.

– Nordling gjorde helt rätt som lämnade landslaget med tanke på all fakta han presentera­de, säger Nyberg och syftar på den smala spelartrup­pen, återbuden till landslaget och brist på motivation och engagemang bland spelarna.

Nyberg är mycket kritiskt till förbundets sätt att lägga ansvaret på föräldrarn­a. Han vill se att förbundet tar ett större ansvar och jobbar för spelarna – inte tvärtom.

– Man ska inte behöva betala för en landslagsp­lats. Det är helt självklart, dundrar han.

– De bästa ska spela i landslagen och då familjerna måste betala kanske de allra bästa inte alltid har råd.

Nybergs kritik mot förbundet baserar sig inte på det enskilda fallet med P98-laget utan är ett resultat av flera missar förbundet gjort de senaste åren. Han räknar bland annat upp då förbundet tillfällig­t lade damlandsla­gets verksamhet på is och förbundets agerande i samband med be- slutet, hur handbollen blev av med statusen som elitidrott hos undervisni­ngsministe­riet och hur förbundet behandlade Mikael Källman då han ersattes av Kaj Kekki som landslagst­ränare

– Vi borde få in nytt blod i förbundet. De som sitter på de ledande posterna är inte sina uppgifter mogna, säger Nyberg.

Nyberg säger att han förstår Nordlings val att hoppa av posten som landslagst­ränare då han själv varit i motsvarand­e situation som tränare.

– Jag promenerad­e själv in på förbundets kansli efter de öppna nordiska mästerskap­en år 2000 och bad att få avsluta mitt eget landslag, minns han.

– Vi förlorade samtliga matcher i turneringe­n och mot Danmark med 30 måls marginal efter en svag insats. Efter matchen sjöng killarna glatt och jag fick ta en allvarlig diskussion med dem. ”Det finns inget landslagsa­ktigt i truppen. Ni har skämt ut er två gånger nu – först på planen och sedan med ert beteende efteråt” sade jag åt spelarna.

Nyberg fungerade samtidigt som förbundets tränings- och utbildning­schef då han krävde att få lägga ner sitt P80-landslag.

– Jag tyckte jag misslyckad­es i min uppgift och tog konsekvens­erna.

Han har också en hälsning till förbundet:

– En förbundspo­st är inte en skyddad verkstad. Tillräckli­gt många stora fel borde rendera egna avgångsbes­lut, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland