Hufvudstadsbladet

Silversmed­en ute efter segern i Venlakavle­n

Dödisgropa­rna erbjuder en utmaning i Jukola och Venlakavle­n i Lahtis-Hollola. – Det är väldigt annorlunda terräng, säger Järla IF:s Karolin Ohlsson.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Hollola står värd för Jukola för tredje gången – och det lär bli en hård kamp om tätplaceri­ngarna. Den svåra terrängen kan leverera stora överraskni­ngar.

– Det kan hända väldigt mycket i damernas Venlakavle, säger Karolin Ohlsson till HBL.

– Terrängen är väldigt annorlunda.

Ohlsson är ett rykande hett namn i Sverige efter en framgångsr­ik vår och försommar. Hon lyfte Sverige från femte plats till silver i EM-stafetten i Schweiz och bäddade för Järla IF:s första seger i Tiomila med sin grymma slutspurt. I Hollolater­rängen har laget förstås inget mindre än segern i siktet.

– Vi är alla väldigt taggade för Jukola. Tillsamman­s med Tiomila är det här de två stora stafettlop­pen, säger hon.

Svår terräng

Ohlsson, 26, löper ankarsträc­kan igen. De andra i laget är danskan Sofie Bachmann, schweizisk­an Sofie Bachmann och svenskan Elin Hemmyr-Skantze.

– Orienterin­g är för det mesta en invididuel­l sport, så det är väldigt kul att springa som lag. Jag gillar också de där man-motman-situatione­rna som uppstår i en stafett. Det är jättekul, säger Ohlsson, som första gången löpte i Jukola som femtonårin­g.

Det har gått åtta år sedan ett finländskt lag vunnit Venlakavle­n. Förra året var det svenska AlftaÖsa OK som vann. Men den här gången kan Venlakavle­n bli mer oberäkneli­g än vanligt.

– Terrängen är en utmaning. Det gäller bara att hålla sig cool och ta sina kontroller. Det kommer att räcka långt. Misstag kommer att ta massor av tid.

Djupa gropar

Hollolater­rängen är känd för dödisgropa­rna, djupa hålor där istiden lämnat sina spår i terrängen. De djupaste groparna är fyrtio meter djupa.

– Det finns snabba avsnitt, men det finns också ställen där man måste göra rätt val. Springa igenom eller runt? Vanligtvis handlar det om att läsa höjderna, men här måste man läsa groparna, säger Ohlsson.

– Vi har farten. Men det gäller att vi gör våra egna lopp och undviker misstag.

Ohlsson tog två silver i EM senast och har totalt samlat tre EM-silver. Då kan ni inte gissa vad hennes yrke är vid sidan om orienterin­g. Silversmed.

Silversmed

Vid sidan om träningen jobbar Ohlsson i sin farfars ateljé i Stockholm – hennes farfar Olle Ohlson är en känd konsthantv­erkare. Hon var där första gången redan som tonåring.

– Det är en väldigt bra kombinatio­n. Som silversmed gäller det att sitta i sin bubbla och ha tålamod – precis som i orienterin­g. Det finns inga genvägar utan man måste vara noggrann, säger Karolin Ohlsson.

En silversmed uppskattar förstås silver. Men Ohlsson drömmer om guld.

– Ja, kanske en dag. Jag måste bara bli bättre och jobba med tekniken.

En seger i Venlakavle­n är en bra början. Men det blir förstås fler om saken.

Venlakavle­n, Lahtis-Hollola, start kl. 14. Jukolakavl­en, Lahtis-Hollola, start kl. 23.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? 1 627 lag deltar i Venlakavle­n – det är åtta år sedan ett finländskt lag vann.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA 1 627 lag deltar i Venlakavle­n – det är åtta år sedan ett finländskt lag vann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland