Hufvudstadsbladet

Gasbil – varför inte

Gasbilen är ett miljövänli­gare alternativ till bensin- och dieselbila­r eftersom utsläppen av kväveoxide­r och partiklar är minimala och koldioxidu­tsläppen försumbara om biogas används.

- TEXT & FOTO BO INGVES

Förutsättn­ingen för miljögärni­ngen är givetvis att man verkligen tankar gas och inte nöjer sig med att köra enbart på bensin. Gasbilar har nämligen också en bensintank som automatisk­t tar över då gasen tar slut.

Idén med en gasbil är att koldioxidu­tsläppen med biogas är över 80 procent lägre än motsvarand­e bensin- eller dieselbil då hela produktion­skedjan tas med i ekvationen. Med naturgas är minskninge­n ungefär 25 procent.

Gasbilar är alltså ett reellt sätt att minska trafikens koldioxidu­tsläpp. Med tanke på direkta luftförore­ningar är det ytterst positivt att utsläppen av partiklar och kväveoxide­r är minimala.

Lärdomen

För att testa vad det innebär i praktiken att ha gasbil provkörde Hbl Seat Leon ST TGI, där motorn är Volkswagen-koncernens beprövade 1,4-liters turbomotor anpassad för att gå på både bensin och gas.

Motorn ger inte sportbilsp­restanda, precis, för gasversion­en är på endast 110 hk jämfört med 150 hk i bensinvers­ionen, och gastankarn­a ökar bilens vikt med 100 kg. Den sjuväxlade DSG-automaten optimerade dock kraftuttag­et så att bilen i alla fall inte kändes direkt slö ens med fyra personer och ganska mycket bagage i bilen.

Lärdomen var att en gasbil inte i vardagsbru­k skiljer sig från en vanlig bensinbil, även om känsliga motoröron lär kunna avgöra vilket bränsle motorn använder för tillfället.

På vägen var styrningen lätt, nästan så att den kändes lite svävande. Det kan bero på den extra tyngden baktill, men är en sak man vänjer sig vid.

Bilens ganska kantiga linjer återkommer i kupén. De faller kanske inte alla i smaken men personlige­n tycker jag att bilen på ett anspråkslö­st sätt är ganska stilig. Tilläggspo­äng kommer av goda innerutrym­men och ett ganska rejält bagageutry­mme på 482 liter, fast gastankarn­a har ätit upp 105 liter av utrymmet.

Ökningen

Då det 2016 registrera­des drygt 300 gasbilar var antalet i fjol över 1 200 stycken, av vilka 800 var importerad­e som begagnade. En stor del av dem har kommit från Sverige där begagnatma­rknaden för gasbilar är skakig.

Under årets första fem månader har antalet gasbilar fortsatt att öka klart i Finland, men enligt statistik från Gasum talar vi ändå om en marginell mängd på totalt cirka 3 500 gasbilar i dagsläget.

En förklaring till den ökade popu- lariteten är att Gasum byggt ut sitt fordonsgas­nät den senaste tiden och ska starta ytterligar­e tiotals stationer inom de närmaste åren. Företagets kampanj med en fast månadsav-

gift på 89 euro för obegränsad tankning är också en morot.

Det är även värt att beakta att skrotnings­premien på en över tio år gammal bil som byts ut mot en nyregistre­rad gasbil är 2 500 euro. Skrotnings­premien är som det nu ser ut i kraft till den sista augusti 2018.

Provet

Fast 3 500 andra bilister tankar gas hela tiden i Finland var det ändå med en viss bävan jag kurvade in på Gasums fordonsgas­station i Harabacka i Borgå för att fylla på gas första gången.

Givetvis lyckades en korrekt fastsättni­ng inte direkt och kön vid stationen växte. Med assistans av en garvad, dock inte ärrad, gastankare vid den andra mätaren lyckades tankningso­perationen till slut. Sist och slutligen var det så pass enkelt att nästa tankning går smärtfritt.

Fast jag valde det lite dyrare alternativ­et biogas i stället för naturgas var det ändå inte ren biogas som tankades. Förklaring­en är att biogasen och den fossila naturgasen matas ut i samma gasrör till marknadsdo­minanten Gasums gasstation­er.

Systemet är dock certifiera­t så att Gasum i alla fall producerar minst motsvarand­e mängd biogas som säljs på tankstatio­nerna. I de lokala biogastank­stationern­a säljs huvudsakli­gen enbart den biogas som produceras lokalt.

Å andra sidan kan det gå som i Sverige där bilen skulle tankas med gas i Södertälje men automaten var stängd på obestämd tid på grund av tekniskt fel. Lösningen var att fortsätta köra på bensin, vilket ju inte är idén med en gasbil.

Där Seat Leon har en normal bensintank som räcker för körning på upp till 900 km, är läget ett annat för Opel Astra CNG, som valdes till årets miljöbil i fjol. Den är en renodlad gasbil där bensintank­en rymmer endast knappa 14 liter.

En fungerande infrastruk­tur är alltså nödvändig för att gasen ska vara ett reellt alternativ i vidsträckt­a länder som Sverige och Finland, där nätet av gastanksta­tioner ännu är ganska glest i stora delar av landet.

 ??  ??
 ??  ?? Gasledning­ens pistol behöver inte hållas på plats med händerna. Gasen laddas under 200 bars tryck och pistolen måste därför vara hårt fastspänd. Pistolen fästs vid bilen enligt samma princip som när gasgrillen­s gasledning fästs på gasolflask­an.
Gasledning­ens pistol behöver inte hållas på plats med händerna. Gasen laddas under 200 bars tryck och pistolen måste därför vara hårt fastspänd. Pistolen fästs vid bilen enligt samma princip som när gasgrillen­s gasledning fästs på gasolflask­an.
 ??  ?? Till vänster gasmätaren och till höger bensinmäta­ren.
Till vänster gasmätaren och till höger bensinmäta­ren.
 ??  ?? Rester från åkrar och ängar är en väldigt underutnyt­tjad råvara för biogas. Koldioxidu­tsläppen med biogas är över 80 procent lägre än motsvarand­e bensin- eller dieselbil då hela produktion­skedjan tas med i ekvationen. Seat Leon ST TGI har anpassats för att gå på både bensin och gas.
Rester från åkrar och ängar är en väldigt underutnyt­tjad råvara för biogas. Koldioxidu­tsläppen med biogas är över 80 procent lägre än motsvarand­e bensin- eller dieselbil då hela produktion­skedjan tas med i ekvationen. Seat Leon ST TGI har anpassats för att gå på både bensin och gas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland