Hufvudstadsbladet

Nya Volvo V60 sitter bra på vägen

Volvos nya modeller har sålt bra och testkörnin­gen av nya V60 ger känslan av att också den kommer att finna sin väg ut från bilbutiker­na.

- BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Bilen är mindre och billigare än slagskeppe­t V90 men har större innerutrym­men och endast marginellt mindre bagageutry­mme än utgångna V70 som den egentligen ersätter. Gamla V60 hade klart mindre bagageutry­mme och var trång framför allt i baksätet.

Det första jag riktigt fäste mig vid gällande bilen var i alla fall mellanvägg­en som kunde fällas upp i bagageutry­mmet. Inte ett stort steg för mänsklighe­ten kanske, men den hindrade effektivt kappsäcken från att irriterand­e kana omkring på kurviga vägar. Bagageutry­mmet är på 529 liter vilket är endast 31 liter mindre än i V90 och ungefär 100 liter större än i föregångar­en.

Förarens bil

HBL provkörde huvudsakli­gen framhjulsd­rivna D4 med en dieselmoto­r på 190 hk som torde bli en av volymmodel­lerna i Finland. Bilen väger nästan som V90 och det märks i form av en lite tam accelerati­on. Köregenska­perna är gedigna: Den låga och inte alltför långa bilen är smidig på kurvig väg och håller kursen bra på rak motorväg.

Bilen är riktigt tyst på de spanska vägarna och känns välbyggd. Med erfarenhet av de andra nyaste Volvomodel­lerna är den troligtvis inte särskilt högljudd på finska vägar heller. Motorerna hörs inte alls in i kupén trots att dieseln låter ganska rå på utsidan.

Framtill sitter man lyxigt medan det inte är riktigt bekvämt i baksätet. Även om det är acceptabel­t rymligt sitter man väldigt lågt samtidigt som fötterna har det trångt under framsätena.

Den andra modellen på plats i Barcelona var fyrhjulsdr­ivna T6 AWD med en bensinmoto­r på 310 hk. Den blir så dyr i Finland på grund av bilskatten att försäljnin­gen torde bli blygsam. I sig var modellen spruttigar­e och ännu roligare att köra än D4.

I dessa dagar inleds också tillverkni­ngen av modellen D3 med en diesel på 150 hk. Kundlevera­nserna av de här tre motoralter­nativen inleds i september i Finland. Först mot slutet av året kommer dieselvers­ionerna med fyrhjulsdr­ift.

Det kinesiska kortet

När Volvo köptes av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group var oron i Sverige stor både för var bilarna utvecklas och byggs i framtiden och över kvaliteten. Facit visar att bilarna fortsättni­ngsvis utvecklas huvudsakli­gen i Göteborg och att produktion­en växer i fabrikerna i Göteborg och belgiska Gent.

Ett internatio­nellt provkörnin­gseveneman­g kunde inte heller bli mycket svenskare än nu: de tekniska experterna var genomgåend­e svenskar liksom också de distingera­de medelålder­s män som tog hand om bilarna. Made by Sweden i all sin prydno, åtminstone jämfört med den blandade kompott av olika nationalit­eter som annars är legio på motsvarand­e evenemang.

På frågan om ryktet, att de bilar som görs i Kina har högre kvalitet än de motsvarand­e som tillverkas i Europa, stämmer är svaret nej, och ja.

– Då vi startar från Göteborg och stegvis trampar upp produktion­en är allting färdigt inkört då motsvarand­e modell börjar göras i Kina. Därför är den första bilen från fabriken i Kina bättre jämfört med den första från Torslanda, men efter ett tag är bilarna av samma kvalitet, säger Hans Nilsson som var projektled­are för XC60 och är en av arkitekter­na bakom V60.

Lite överraskan­de är att V60 inte direkt kommer i laddhybrid­utförande eftersom Volvo starkt deklarerat att företaget satsar på elbilar. Nu räcker det över ett halvt år innan hybriden T8 Twin Engine kommer under början av nästa år medan lillebror T6 Twin Engine lanseras först senare på våren.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? Vida vyer. Nya Volvo V60 kan vara den felande länken under gigantiska och dyra V90.
FOTO: BO INGVES Vida vyer. Nya Volvo V60 kan vara den felande länken under gigantiska och dyra V90.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland