Hufvudstadsbladet

40 gasstation­er

-

● En gasdriven personbil kan använda både fordonsgas och bensin och räknas som miljöfordo­n. Med biogas är koldioxidu­tsläppen över 80 procent lägre än för bensin och diesel och med fossil naturgas cirka 25 procent lägre.

● Biogas av fordonskva­litet och naturgas är båda ren metan och kan därför blandas i vilken proportion som helst.

● Produktion­en av biogas kunde ökas massivt i Finland eftersom gasbransch­en räknar med att endast cirka fyra procent av den totala produktion­skapacitet­en utnyttjas i dag. En stor potential ligger framför allt i rester från åkrar.

● Det finns ungefär 40 gasstation­er i Finland, huvudsakli­gen i tätorter och längs de största vägarna. Förutom Gasums drygt 25 stationer finns det lokala biogastank­ställen på olika håll i landet, som exempelvis Jeppo Biogas och Stormossen i Vasa.

● Kostnaden för 1 kg fordonsgas är 1,40 – 1,50 euro. Då energiinne­hållet i ett kilo gas motsvarar ungefär 1,5 liter bensin är det förmånliga­re att köra på gas.

● Gasbilar drabbas dock av en årlig drivkrafts­skatt som är 3,1 cent per dag per påbörjad 100 kg. För dieselbila­r är motsvarand­e skatt 5,5 cent.

● Škoda Octavia var i fjol överlägsen etta bland gasbilarna i Finland med 282 nyregistre­ringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland