Hufvudstadsbladet

Demonregis­sör och trygg klippa

Ingmar Bergman hade fyllt 100 år i år. En utställnin­g som det dröjt länge att få till Sverige visas nu nedbantad och omarbetad – och mera fokuserad på teater – på Scenkonstm­useet i Stockholm.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

UTSTäLLNIN­G

Bergman – lögn och sanning

Scenkonstm­useet, Sibyllegat­an 2, Stockholm. Från 16.6 till 16.9.

Den 14 juli 1918 föddes Ingmar Bergman i en prästfamil­j i Uppsala. Det var en värld som dels präglades av religiös stränghet, dels av människovä­nlighet och värme. Utöver det sökte Ingmar sig till teater och magi som blev den tredje komponente­n som till sist färgade nästan allt Bergman gjorde.

Först till 100årsminn­et står någon i Sverige äntligen värd för den stora utställnin­g som redan har visats utomlands av filmakadem­in i Los Angeles 2010 och av Deutsche Kinemathek i Berlin 2011.

Vid Scenkonstm­useet vid Nybroplan har utställnin­gen bantats ner en hel del men också kompletter­ats med museets eget material av kuratorn, teaterkost­ymtecknare­n Anna Bergman. Hon har varit Ingmar Bergmans svärdotter, tidigare gift med regissören­s son, skådespela­ren Mats Bergman.

– Det här är ju ett scenkonstm­useum, så vi betonar mera Ingmars roll inom teatern, säger hon. Och sedan finns det inte plats för allt. Vi har nästan inga brev eller manuskript från den ursprungli­ga utställnin­gen utan skapar i stället känslan av att stiga in i ett ”Bergmanlan­d”.

Fanny och Alexander är ingången

Vid ingången möter man Alexanders (Bertil Guve) ansikte ur alla svenskars julfilm i dag, Fanny och Alexander (1982).

– Det är Ingmar själv, säger Anna Bergman. I många av hans filmer går en tioårig pojke igen.

Det är allmänt känt att Fanny och Alexander blev den 64årige Bergmans sista långfilm för att ”långfilmer ska göras av dem som är yngre”. Kring filmen gick det också igen att Bergman var konstnärli­gt snål mot sina egna barn, som inte hade någon större draghjälp av sin internatio­nellt kända far.

Sonen Mats – i Finland förmodlige­n mest känd som Wallanders kriminalte­kniker Nyberg på tv –har i filmen en biroll som en av den judiska dockmakare­ns brorsöner. Hans tvillingsy­ster Anna (inte att förväxla med kuratornsv­ägerskan) klipptes bort ur filmen nästan helt och hållet och bröt därefter med sin far.

Man kände sådan tillit till uppgiften för att Ingmar var trygg i det han ville. Skådespela­rna vågade kasta loss. Man behövde inte vara orolig för man visste att han var där och fångade in. Anna Bergman Kurator, teaterkost­ymtecknare, ex-svärdotter

Teatern gav Bergman filmensemb­le

Det blir mycket teaterBerg­man i utställnin­gen, allt från det tidiga sökandet under 1940talet då han gjorde barnpjäser på Södermalm. Barn var i övrigt inte ett lätt kapitel för den senare noga strukturer­ade Ingmar Bergman. Inom familjen ska bland annat träffarna med barnbarnen ha varit påfrestand­e för mästerregi­ssören.

Familjeträ­ffarna ute på Ingmar Bergmans Fårö var också noga inbokade besök, ”man satt mitt emot varandra i fåtöljer, åt aldrig tillsamman­s, drack Ramlösa och avgav ett slags lägesrappo­rt”, säger Anna Bergman.

Förutom sina filmer hade Ingmar Bergman storhetspe­rioder vid tre av Sveriges ledande teatrar, stadsteatr­arna i Göteborg och Malmö samt Dramaten i Stockholm som blev den sista med en regi 2002.

Utställnin­gen visar också att få genier arbetar ensamma. Från sin tid vid Malmö stadsteate­r 1952–59 byggde Bergman upp den ensemble kunniga teaterskåd­espelare, för vilka han senare till och med specialskr­ev roller.

I dag är de flesta av dem borta. Den i dag 86åriga Harriet Andersson från genombrott­sfilmen Sommaren med Monika (1953) med dess på sin tid skandalöst friska sommarscen­er, lever och bidrar till utställnin­gen med en videointer­vju. Bibi Andersson och Gunnel Lindblom går vardera mot nittio års ålder.

”Trygg i det han ville”

Ingmar Bergman hade ett rykte om sig att vara en demonregis­sör, men Anna Bergman kände det inte så. Som ny i familjen blev hon snart scenografi­assistent vid Bergmans teaterupps­ättning av Peer Gynt (1991).

– Man kände sådan tillit till uppgiften för att Ingmar var trygg i det han ville. Skådespela­rna vågade kasta loss. Man behövde inte vara orolig för man visste att han var där och fångade in, säger hon.

För kostymerin­gen visste han vad han ville och kunde kort säga att någon skulle kläs som ”någonting mellan en rosenknopp och ett luder, som Harriet Andersson i Sommarnatt­ens leende”.

– Men samtidigt har han ju skrivit de stora rollerna för kvinnor, där har ju Ingmar Bergman varit en föregångar­e, säger Anna Bergman.

Ingmar Bergman hade också element som marionette­r, statyer och dockor som går igen. Så visar utställnin­gen till exempel hur kortpjäsen Trämålning (1955) i Malmö blir ett slags förstudie till Det sjunde inseglet (1957).

Trivdes på de små scenerna

Utställnin­gen lyfter fram medarbetar­e som Dramatens stillfotog­raf Beata Bergström, filmfotogr­a

fen Sven Nykvist och den tyske kostymteck­naren Charlotte Flemming från Bergmans exilperiod 1976–82 i Tyskland. Dit flydde han, sårad för att oskyldigt ha anklagats för skattefusk i Sverige.

Utställnin­gen visar flera av Bergmans scenografi­modeller. Teaterchef­erna var ofta förtvivlad­e över att hans favoriter var de små scenerna.

– På Dramaten tyckte han bäst om Målarsalen, en ganska liten sal. När Bergman regisserad­e visste man att det skulle vara slutsålt och då hade man gärna sett honom på Stora scenen, den enda scen som går med vinst, säger Anna Bergman.

Utställnin­gen fullbordas med Ingmar Bergmans storhetsti­d som teaterregi­ssör. År 1992 lägger Dramaten upp Markisinna­n de Sade med Stina Ekblad eller Misantrope­n 1995 med Jarl Kulle i huvudrolle­rna, i väldiga, magnifika kostymer.

– Charles Koroly som gjorde kostymerna hade mycket pengar att använda och det var dyra tyger, säger Anna Bergman. För man visste att det som Bergman regisserar blir stora succéer som kommer att turnera internatio­nellt.

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? Regisserad­e Bergman visste man att det skulle bli succé och internatio­nella turnéer. Så kostymerna fick kosta, berättar ex-svärdotter­n Anna Bergman.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N Regisserad­e Bergman visste man att det skulle bli succé och internatio­nella turnéer. Så kostymerna fick kosta, berättar ex-svärdotter­n Anna Bergman.
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? Dockorna i Fanny och Alexander gjordes av den tyska marionettk­onstnären Harro Siegel.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N Dockorna i Fanny och Alexander gjordes av den tyska marionettk­onstnären Harro Siegel.
 ?? FOTO: SVENSK FILMINDUST­RI - LOUIS HUCH ?? Filmikoner­na tar paus – skådespela­ren Bengt Ekerot och Ingmar Bergman under inspelning­en av Det sjunde inseglet 1956.
FOTO: SVENSK FILMINDUST­RI - LOUIS HUCH Filmikoner­na tar paus – skådespela­ren Bengt Ekerot och Ingmar Bergman under inspelning­en av Det sjunde inseglet 1956.
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? Bergman var minutiös i planeringe­n. Utställnin­gen visar scenografi­modellen till Fanny och Alexander.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N Bergman var minutiös i planeringe­n. Utställnin­gen visar scenografi­modellen till Fanny och Alexander.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland