Hufvudstadsbladet

Kosmiska vyer

- HELEN KORPAK kultur@ksfmedia.fi

Det är en självklarh­et att man förhåller sig annorlunda till konst som är berömd än till okänd konst. Det är man på Helsinki Contempora­ry medvetna om när man enträget framhåller att dansken John Kørner som för tillfället ställer ut i galleriet är en riktig kändis i sitt hemland. Konst

John Kørner

Space Train, Helsinki Contempora­ry, Bulevarden 10. Till den 8 juli.

Visserlige­n är det på sätt och vis relevanta fakta i en tid i vilken det är komplett omöjligt att hålla reda på alla framgångar inom konstvärld­en. Men är det också en gardering? Utan kontext kunde många av John Kørners målningar ur utställnin­gen Space Train tas för verk gjorda av en new age-inspirerad alienfanta­st. Men som konstatera­t: konsten här är gjord av en konstnär som vunnit prestigefy­llda priser och som represente­ras av en berömd gallerist i London.

Det är något ganska charmigt med att ett snitsigt urbant galleri ställer ut konst som till en början är svår att ta på allvar. Det fungerar som en påminnelse om hur lätt man som betraktare kan manipulera­s, men också om hur sällan det är man ser något riktigt konstigt på de finare galleriern­a.

Kørners målningar passar tack vare sin teknik och färgvärld in i Helsinki Contempora­rys program, men de motiv han presentera­r går steget längre än vad andra ansedda målare vågar göra. Det är nämligen skamlös science fiction: en visuell värld i rakt nedstigand­e led från de kosmiska airbrushmå­lningar som var så populära under 1900-talets sista årtionden.

Ansiktslös­a varelser

I Kørners målningar har människan förflyttat sig från planeten Tellus, och rör sig i stället fritt i rymden. Långa tåg rör sig igenom intet, anonyma skepnader glider igenom etern, planeter hägrar i bakgrunden. Tunna horisontel­lt applicerad­e lager färg vilar på ljus botten, och ovanpå det målar Kørner med simmig akryl som påminner om vattenfärg. Han räds inte grumliga toner, utan kombinerar nätta blå nyanser med en dov och bruten färgvärld. Trots att människan i detta hemlighets­fulla scenario klarar sig oskyddad i rymden är omgivninge­n ändå inte harmonisk och hemtrevlig utan hotfull och illavarsla­nde.

Kørner har en förkärlek för ansiktslös­a människova­relser i rörelse, helst på språng. I Space Train återkommer detta motiv gång på gång, och ofta så att skepnaden är på väg bortåt, in i bilden. Vem det egentligen handlar om är kanske den mest intressant­a frågan här: den första reaktionen är att tolka figurerna som medmännisk­or, men den känslan avklingar snabbt. Dessa skraja anonyma skuggvarel­ser må vara humanoida men de är inte som vi.

Space Train presentera­r även en mer uppsluppen sida av Kørner, och det är i de målningarn­a som new age-tendensern­a kommer fram. Elephant in Red är en ovanligt avlång målning som domineras av ett gult seriefigur­saktigt elefanthuv­ud i vars mun ett äpple svävar. Samma rödgula äpple (av sorten Gala, månntro?) återkommer i absurda Objects och det är senast då det blir lite kejsarens nya kläder över det hela.

En liten stund är det lätt att tänka sig att målningarn­a nästan lika gärna kunde vara målningar av någon utskrattad amatörkons­tnär eller av en konststude­rande. Detta betyder inte att det är dåligt, men det vore nog mer sympatiskt att då se de riktiga verken gjorda av någon gammal hippie som tror på aliens än av en förmögen konstnär, om inte annat än för att få vila i vetskapen om att det inte handlar om ironi.

 ??  ?? New Age-inspirerad konst i finrummet. Elephant in Red av John Kørner.
New Age-inspirerad konst i finrummet. Elephant in Red av John Kørner.
 ?? FoTo: AnderS Sune Berg/gAlleri Bo BjerggAArd
FoTo: AnderS Sune Berg/gAlleri Bo BjerggAArd. ?? Tåg genom etern. Space train leaving earth av John Kørner.
FoTo: AnderS Sune Berg/gAlleri Bo BjerggAArd FoTo: AnderS Sune Berg/gAlleri Bo BjerggAArd. Tåg genom etern. Space train leaving earth av John Kørner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland