Hufvudstadsbladet

En grupp vänner som var kära i samma snygging

Den mytomspunn­a Bloomsbury­gruppen upphör inte att fascinera ens då den lämnar sin hemtama brittiska landsbygd och sina bohemiska Londonkvar­ter. I flyttlasse­t som landat i Stockholms skärgård finns tyger, tapeter och en hel trädgård.

-

UTSTäLLNIN­G

Bloomsbury Spirit

Konstcentr­et Artipelag, Stockholms skärgård. Till 30.9.

Aldrig hade väl den radikala gruppen intellektu­ella i början av förra seklets London kunnat föreställa sig att de och deras alster en vacker dag visas ute i den idylliska Stockholms skärgård? Men där häckar de hela sommaren på konstcentr­et Artipelag.

Jag besöker utställnin­gen Bloomsbury Spirit en vacker majdag. Tar en kanalbåt som avgår från Nybrokajen och går i maklig takt genom skärgården. En och en halv timme senare är vi framme. Promenadvä­nliga gångstigar leder besökarna till den spektakulä­ra byggnaden som är Artipelag.

Jag säger det direkt: jag tycker ofta det är svårt att besöka museer. Det är för många intryck och för mycket folk. Jag är högkänslig och brukar bli alldeles matt. Därför håller jag mig oftast till presentsho­pen och kaféet och väljer högst en handfull verk jag tittar på. Men på Artipelag är det annorlunda. Jag stannar kvar hela dagen och känner mig vitalisera­d i stället för dränerad när jag stiger på bussen tillbaka in till stan.

Inne på museet stöter jag på ett litet sällskap, välklädda svenskar i sjuttioårs­åldern. Det är tydligt att en av kvinnorna är initiativt­agare till utflykten.

”Ni undrar säkert vad de var för ena, Bloomsbury­gruppen?”, hör jag henne säga och kan inte motstå att tjuvlyssna lite till.

”De var rika ungdomar som hade lust att leva som hippies.”

Det går att definiera Bloomsbury­gruppen på flera olika sätt. Ett annat sätt är att säga att de var en skara människor som var kära i bildkonstn­ären Duncan Grant. Denna snygging hade relationer med både kvinnor och män, däribland Vanessa Bell, John Maynard Keynes och David ”Bunny” Garnett. Det är heller inte fel att påstå att Bloomsbury­gruppen var en grupp vänner som antingen var gifta med varandra, släkt (Lytton Strachey var kusin med Duncan Grant) eller studiekamr­ater.

Det kan te sig lite förvirrand­e med alla dessa namn. Men lugn, bara lugn. Den påkostade utställnin­gskataloge­n presentera­r medlemmarn­a grundligt i både ord och bild.

Odling och återanvänd­ning

Man kan säga att allting fick sin början när Virginias och Vanessas föräldrar dog. Systrarna lämnade det högborgerl­iga hemmet på High Park Gate i London och etablerade sig i stället i den mer bohemiska stads delen Bloomsbury på adressen 46 Gordon Square. Gruppen började träffas hemma hos syskonen i början av 1900talet. När första världskrig­et bröt ut förflyttad­es umgänget till Charleston, Vanessas lantställe söder om London. Ute på landsbygde­n blev trädgård, odling och återanvänd­ning viktigt. Charleston var i princip självförsö­rjande under kriget.

För eftervärld­en är Virginia Woolf den mest kända av gruppens medlemmar. Men hon tillåts inte stjäla hela showen ute på Artipelag. Tvärtom. Hennes glasögon ligger alldeles stilla inuti en glasvitrin medan systern Vanessa Bells penseldrag syns på både tyger, tapeter, möbler, målningar och bokomslag.

Livet som konstverk

Bloomsbury­gruppen var gränsövers­kridande på flera sätt. Både när det gäller konstarter som flöt samman på ett aldrig tidigare skådat sätt. Och kanske framför allt genom att låta konst och liv flyta ihop. Det gränsövers­kridande gällde också relationer, sexualitet och könsroller. Jag kan inte låta bli att tänka: gruppen var före sin tid. I dag pratar vi mycket om livsstil. Bloomsbury­gruppen kan sägas ha uppfunnit just konceptet livsstil.

Utställnin­gen ägnar sig inte åt att reda ut vem som delade säng med vem, utan fokuserar helt på gruppens livsstil och skapande. Interiör och trädgård står i centrum. Vad är mest i ropet i dag? Att inreda sitt hem och att odla, sak samma om det är i liten skala på fönsterbrä­dan, ute på balkongen eller i trädgården.

Till Bloomsbury­gruppens största bedrifter hör att de tog modernisme­n till Storbritan­nien.

Utställnin­gen lyfter med rätta fram gruppens doldis och tillika ålderman, Roger Fry, som var både bildkonstn­är och kritiker. Det var han som introducer­ade konstnärer som van Gogh, Gauguin och Matisse för den brittiska publiken. Det var också Fry som var den drivande kraften bakom Omega Workshops, ett designkoll­ektiv där Duncan Grant och Vanessa Bell ingick.

Talar man om estetik så stod Bloomsbury­gruppen för färg och mönster. Allting dekorerade­s. Spiselkran­sar, badkar, köksluckor, lampor och tyger. Talar man ideologisk­t var de humanister och pacifister hela bunten. De trodde på samtal och vänskap.

De tankar som gruppens medlemmar stod för ter sig i dag moderna. Begrepp som demokrati, humanism, feminism, sexuell identitet och den flytande gränsen mellan kvinnligt och manligt diskuterad­es flitigt och bidrog till gruppens rykte som radikala.

Res- och läslust

Utställnin­gen väcker både res och läslust. Och då har jag redan ägnat en het junidag åt att lokalisera Monks House, paret Woolfs lantställe. Det var stängt när jag väl kom fram. Men jag tryckte näsan

 ??  ??
 ?? FOTO: NATIONAL PORTRAIT GALLERY LONDON ?? Bloomsbury­gruppen bestod av drygt 20 personer och hade ett tydligt inflytande på det brittiska kulturlive­t i många år under 1900-talets inledning. På bilden syns Roger Fry, Clive Bell, Duncan Grant, Lytton Strachey, Saxon Arnold Sydney-Turner och...
FOTO: NATIONAL PORTRAIT GALLERY LONDON Bloomsbury­gruppen bestod av drygt 20 personer och hade ett tydligt inflytande på det brittiska kulturlive­t i många år under 1900-talets inledning. På bilden syns Roger Fry, Clive Bell, Duncan Grant, Lytton Strachey, Saxon Arnold Sydney-Turner och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland