Hufvudstadsbladet

Ingådagen firas med potatis och musik

- HBL

Potatisar, afropop och karateslag är några av programins­lagen när Ingådagen firas den 30 juni.

Ingådagen är regionens äldsta folkfest och lockar årligen nästan 10 000 människor till Ingå kyrkby. Den firade 50-årsjubileu­m i fjol.

På programmet finns bland annat torgförsäl­jning, karateföre­ningens uppvisning, musik av artisterna i Jannicas band, dans av discogrupp­en Energy Dance Center och smakprov ur Raseborgs sommarteat­ers pjäs West Side Story. Som speakrar fungerar Sam Sonntag och Simon Sid, som även uppträder själva.

– Kantolomba från grannkommu­nen Raseborg kommer också att bjuda på urban afropop som får besökarna att skaka sina glada rumpor, avslöjar kulturplan­erare Regina Ekblom.

Bakom artistnamn­et står Romeo Kabwe. Han tvingades fly sitt hemland Kongo på grund av inbördeskr­iget som 12-åring, då han blev hemlös.

– Redan då bestämde jag mig: som vuxen vill jag sjunga för att göra människor glada. För om de inte hade hjälpt den där lilla hemlösa pojken skulle jag inte ha överlevt och fått uppleva den här dagen.

Potatis står nära Ingåbornas hjärta. Fagervik bruk i Ingå är den plats där den första finländska potatisen sattes. Under jubileumså­ret Finland 100 år samlade föreningen Pro Ingå in berättelse­r om den gula rotfrukten och recept på olika potatisrät­ter. De här har sammanstäl­lts till en bok som lanseras på Ingådagen.

Arrangörer­na kommer också att återuppliv­a en uppskattad tradition – gissningsl­eken Vem gömmer sig i potatissäc­ken? En lokal profil rör sig bland besökarna iklädd en potatissäc­k och Ingåborna får gissa vem det är. Regina Ekblom ger ett tips:

– Personen jobbar för Ingås bästa.

Ingådagens program pågår klockan 10–14. Scenen är placerad på gräsmattan vid kommungård­en, så både dans och picknick är möjligt.

 ?? AHMED ALAOUSI
FOTO: PHOTO BY ?? Romeo Kabwe beskriver sin musik som konst från hjärtat och föda för själen.
AHMED ALAOUSI FOTO: PHOTO BY Romeo Kabwe beskriver sin musik som konst från hjärtat och föda för själen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland