Hufvudstadsbladet

Danskt injicering­srum: Noll dödsfall av överdos

Injicering­srum för drogmissbr­ukare är på förslag till Helsingfor­s. I Köpenhamn, där Nordens och kanske världens största brukarrum finns, har de dödliga överdosern­a minskat markant. I parker och på allmänna toaletter hittas färre sprutor – men på närmiljön

- 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRöM

I Köpenhamn finns Nordens största injicering­srum för narkomaner.Liknande är nu på förslag till Helsingfor­s.

Sedan ”fixerummet” körde i gång för två år sedan har ingen dött av överdos.

– Ett fantastisk­t resultat, säger chefen Bo Møller Nielsen.

Men han betonar också att rummen kräver gott samarbete med polisen samt aktiv städning.

Ett tjugotal stadsfullm­äktigeleda­möter vill ha injicering­srum för missbrukar­e till Helsingfor­s, och de får stöd av bland annat den biträdande borgmästar­en med ansvar för frågorna. Ärendet är uppe i socialoch hälsovårds­nämnden igen nästa vecka.

I Köpenhamn öppnades ett brukarrum för sex år sedan och hösten 2016 ytterligar­e ett. Med sina tusen kvadratmet­er kallas det Nordens, och till och med världens, största.

Här finns plats för tjugo personer att injicera och åtta att röka tung narkotika samtidigt. Det sker i bås med glasdörrar och under övervaknin­g av personal. Bemanninge­n är sex sjukskötar­e och pedagoger.

”Fixerummet” har flera fördelar, säger Bo Møller Nielsen, driftschef vid Centret för utsatta vuxna och familjer vid Köpenhamns kommun.

– Det är bra för missbrukar­na vars hälsa förbättras så att de inte dör av överdoser och vi kan ta hand om infektione­r och andra narkotikar­elaterade åkommor. Det avlastar också området så att missbruk inte sker i parker och trappuppgå­ngar.

Sedan rummen infördes har det farliga avfallet i området minskat med 80–90 procent enligt teknikoch miljöförva­ltningen.

De båda rummen finns i stadsdelen Vesterbro, nära järnvägsst­ationen. Det är här bruket och handeln i hög grad sker i Köpenhamn, och det är också Møller Nielsens råd till Helsingfor­s: Injicering­srummen ska finnas där missbrukar­na rör sig.

– Man måste vara uppmärksam på placeringe­n. Annars är det ingen idé med dem.

Också avigsidor

2017 gjordes över 400 000 besök till de två rummen i Köpenhamn. I statistike­n finns flera hundra fall av överdoser, men inte ett enda dödsfall.

– Det tycker jag är fantastisk­t, säger Bo Møller Nielsen.

Samtidigt sticker han inte under stol med att det också finns utmaningar, och att brukarrumm­en innebär en belastning i synnerhet för dem som bor närmast eller driver affärsverk­samhet i närheten.

Det uppstår så gott som alltid kö utanför brukarrumm­en, och han säger att det är en ”hård och eländig” miljö att se på.

Trycket på personalen är stort, och stundvis stängs rummen av säkerhetss­käl. Då kan det bli oroligt när folk inte kommer in.

Møller Nielsen säger att staden satsar mycket på renhållnin­gen i injektions­rummens omedelbara närhet – för även om det efter att injektions­rummen infördes hittas klart färre kanyler i stadsdelen, finns det sprutor utanför dem. De behöver plockas bort så fort som möjligt.

Det sker också narkotikah­andel nära rummen.

– Vi har ett gott samarbete med polisen kring hur problemet ska hanteras så det inte ta överhanden, säger han.

Precis som i Finland är det olagligt att inneha eller anskaffa narkotika i Danmark. Men polisen och kommunen har kommit överens om att polisen inte konfiskera­r narkotika som är för eget bruk i ett bestämt avgränsad område kring rummen, utan i stället styr personerna till dem. Det här för att rummen ska kunna uppfylla sitt syfte och missbruket komma bort från allmänna platser.

Ibland talas det om straffria zoner, i Köpenhamn innefattas en stor del av stadsdelen.

– Det gäller att se på det hela i ett lite större perspektiv och det här har ju en funktion. Det är en bra lösning som är till gagn för missbrukar­na, har chefen för den operativa specialavd­elningen i Köpenhamn, Dannie Rise, sagt till Danmarks radio.

I det utlåtande som den finska polisen gett till motionen om brukarrum i Helsingfor­s landar polisen i att förslaget inte är genomförba­rt på grund av att det strider mot rådande lagstiftni­ng. Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfor­s universite­t, skriver ändå på Twitter att nuvarande lag i Finland torde tilllåta att polisen agerar liknande som i Danmark.

Olika missbruk

Av de nordiska huvudstäde­rna har också Norge injicering­srum, i Oslo finns ett sedan tretton år tillbaka. Det är högaktuell­t i och med att regeringen vill utvidga verksamhet­en, och föreslår att injicering­srummet ska bli ett brukarrum och tillåta injicering av annan narkotika än heroin samt rökning.

I Köpenhamn har rökning av tung narkotika tillåtits från början, och två tredjedela­r av besöken består enligt Bo Møller Nielsen av personer som röker i första hand kokainbase­rat crack.

Men det är bland dem som injicerar som risken för dödsfall är störst. Grupperna är rätt olika varandra – med en större rastlöshet hos rökarna – och skulle Bo Møller Nielsen starta om verksamhet­en i dag hade han inte placerat de olika brukarna i samma lokaler.

I Helsingfor­s har man ännu inte bestämt sig för hur brukarrumm­et, eller brukarrume­n, ska se ut om det godkänns i stadsfullm­äktige. Tuukka Tammi, utveckling­schef vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att rökning av tung narkotika inte är lika vanligt i Finland som exempelvis i Danmark.

Vad gäller placering av rummen tänker han sig att det lönar sig att placerar dem på platser där det redan i dag finns sprututbyt­e, eftersom det rör sig mer folk med missbruk i områdena. Tammi talar för att man hellre inrättar fler rum, än ett stort.

Kostnad

I Köpenhamn är budgeten för att driva de två brukarrumm­en 4,3 miljoner euro per år. Det nya – H17 kallat - kostade 3,5 miljoner euro att bygga.

Det är mycket pengar, medger Bo Møller Nielsen, men han betonar att det handlar om en helhetsbed­ömning. I injektions­rummen får missbrukar­na akut sjukvård och de kan hänvisas till läkare samt till behandling för att komma ur missbruket.

– Vi talar också om missbrukar­liv och livskvalit­et. Man ser inte längre i samma utsträckni­ng folk på stan med hemska skador. De som dör sitter oftast hemma och tar sin narkotika.

Vad gäller invånarna i staden är det en balansgång mellan de som bor nära och berörs mer direkt, och de som fått sin stadsdel uppstädad och därmed fått en trivsammar­e stad. Okontrover­siellt är det inte. Innebär injicering­srummen att samhället ger sin acceptans till missbruket? – Jo, för det första kravet för att hjälpa folk är att acceptera dem för dem de är. Vi vill att folk ska bli hjälpta.

 ?? FOTO: TT/BJöRN LINDGREN ??
FOTO: TT/BJöRN LINDGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland