Hufvudstadsbladet

Hautala efterlyser finländsk kvinnlig EU-kommission­är

- 029 080 1374, lena.skogberg@ksfmedia.fi LENA SKOGBERG

Sverige har det, Danmark har det, men inte Finland. En kvinnlig EU-kommission­är.

– Vi hör till samma sällskap som länderna i Östeuropa, säger EUparlamen­tariker Heidi Hautala (grön) och föreslår spetskandi­dater på nationell nivå för att råda bot på läget.

Intressant, kommentera­r EUminister Sampo Terho (Blå).

Läs också vad SDP:s Antti Rinne och SFP:s AnnaMaja Henriksson tycker.

På 23 år har Finland inte haft en kvinnlig kommission­är. En skam, enligt EU-parlamenta­rikern Heidi Hautala (Gröna). Nu vill hon att partierna öppet lanserar sina kandidater. Hon lyfter fram Jutta Urpilainen (SDP) och Henna Virkkunen (Saml) – men är också själv intressera­d.

EU står högre i kurs hos oss finländare än på länge. I den senaste EUbaromete­rn svarar 67 procent att vi har haft nytta av unionen.

Ändå kan det hända att vi inte orkar rösta i EU-valet nästa år. Särskilt svårflirta­de är de som är runt 20 år. Förra gången, 2014, röstade endast 10 procent av 18–24-åringarna.

Heidi Hautala, EU-parlamenta­riker för De gröna, kastar i en paneldebat­t i Europasale­n fram idén om mer öppenhet i EU-valet. Hon tror att intresset för valet skulle öka om folk upplevde att de kan påverka på riktigt.

– På 23 år har vi inte haft en enda kvinna som kommission­är. Vem som får uppdraget i Bryssel avgörs bakom lyckta dörrar under regeringsf­örhandling­arna. Det sker inte ens under de officiella regeringsf­örhandling­arna utan är en intern uppgörelse mellan de stora partierna.

Hautala har varit med om regeringsf­örhandling­ar ett par gånger och vittnar om strider i korridorer, strider som till slut resulterar i överenskom­melser.

– Vi som represente­rar små partier har inte haft något att säga till om utan fått resultatet färdigt serverat för oss: “Nu blir det så här”.

Hautala tror att en öppnare process skulle leda till ett ökat valdeltaga­nde och även en större chans för en kvinna att bli vald.

– Om det är män som förhandlar med män bakom lyckta dörrar är det också oftast män som blir valda till olika poster. Chansen för en kvinna att få en toppost är större om det är ett direkt folkval. Tarja Halonen blev vald till president i ett öppet val. Kvinnor blir också hela tiden valda till riksdagen utan kvoteringa­r.

Åk ut på turné

Hautala föreslår att alla partier lanserar sin egen kommission­ärskandida­t inför EU-valet.

– Man kan ordna debatter mellan kandidater­na och det kan öka intresset för valet. Lite i stil med de turnéer som partier brukar ha när de ska välja en ny ordförande.

Hautala tillägger att man inte ska förväxla hennes förslag med de spetskandi­dater som de politiska gruppering­arna utser på europeisk nivå. Spetskandi­daterna represente­rar de europeiska grupperna och är ett sätt att fästa uppmärksam­het vid den roll de har i EU-politiken.

Hautala talar i stället om den nationella nivån.

– Utan kvinnlig kommission­är på 23 år är vi i samma sällskap som Östeuropa, trots att de länderna bara varit medlemmar sedan 2005 medan vi varit med sedan 1995.

Hon jämför med Sverige och Danmark som har kvinnliga kommission­ärer, Cecilia Malmström (Sverige) och Margrethe Vestager (Danmark). Sveriges första kommission­är 1995 var också en kvinna, Anita Gradin.

Maktpoliti­k eller inte

I spekulatio­nerna om vem som ska bli spetskandi­dat för den konservati­va gruppen EPP (och i förlängnin­gen kanske kommission­sordförand­e) förekommer vår nuvarande kommission­är Jyrki Katainen (Saml). Det komplicera­r läget.

– Jag kan förstå att många tänker att det är en chans som Finland inte kan spela bort. Men det betyder också att det kan gå 30 år innan vi har en kvinnlig kommission­är från Finland. Det är skamligt, för det finns hur många kompetenta kandidater som helst, kommentera­r Hautala. Vill du själv bli De grönas kommission­ärskandida­t? – Det kan jag tänka mig men något sådant beslut finns inte. Det är inte heller det som är poängen här. Det finns många andra bra kandidater, till exempel socialdemo­kraternas Jutta Urpilainen och Samlingspa­rtiets Henna Virkkunen.

Vad säger då de stora partier som tävlar om regeringsm­akten i nästa års riksdagsva­l? En öppnare och mer demokratis­k valprocess gällande kommission­ärskandida­ten skulle innebära att de blir av med ett inflytande som är skyddat för insyn.

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo vägrar kommentera.

Kommentera­r gör däremot socialdemo­kraternas ordförande Antti Rinne. Han tror inte på Hautalas modell utan tycker att det nuvarande sättet att utse kommission­är kan bestå.

– Det viktigaste är att den finländska kommission­ären delar de värderinga­r som finns i Finland och som kommer till uttryck i ett riksdagsva­l och i förlängnin­gen i regeringen.

Hur viktigt är det att en kvinna väljs nästa gång? – Om två kandidater är jämstarka lutar jag mot att välja kvinnan eftersom Finland inte haft en kvinnlig kommission­är tidigare.

EU-ministern och De Blås partiledar­e Sampo Terho betecknar Hautalas idé som beaktansvä­rd.

– Vi har i mitt parti föreslagit att kommission­ären ska väljas av riksdagen, men visst kan man också tänka sig att kommission­ären väljs så att det parti som vinner EU-valet avgör.

Båda modellerna är ett steg i en mer demokratis­k riktning, bedömer Terho.

– Det mesta är i varje fall bättre än nuvarande system där kommission­ären utses under regeringsf­örhandling­arna. Det ökar inte förtroende­t för EU ute bland folk.

Tror du att valdeltaga­ndet i EU-valet skulle öka om folk kunde påverka vem som blir kommission­är? – Det är jag inte säker på. Med fyra års erfarenhet som EU-parlamenta­riker vet jag hur svårt det är att få folk att förstå hur EU påverkar allas vardag. Hur är det då med SFP, som med

Utan kvinnlig kommission­är på 23 år är vi i samma sällskap som Östeuropa ...

nuvarande system knappast har en chans att få kommission­ärsposten oberoende av hur kompetenta kandidater det kan finnas? Frågan går till partiledar­en Anna-Maja Henriksson:

– I slutändan handlar det här om maktpoliti­k, vi är ett litet parti och det är en realitet som vi måste acceptera. Om vi vill ha ett ord med i laget måste vi helt enkelt växa.

Hon ser inget som hindrar att partierna går in för en större öppenhet i nästa års val men gillar ändå inte Hautalas modell:

– Fokus med hennes modell skulle bli på några huvudkandi­dater trots att det är 14 EU-parlamenta­riker som vi väljer. Allt är en helhet. Jag tycker illa om den här utveckling­en med några huvudkandi­dater som får all uppmärksam­het för det tenderar att gynna de stora partierna och de stora städerna, säger Henriksson och jämför med borgmästar­valet i Helsingfor­s. Hur viktigt är det då att välja en kvinna till kommission­är? – Vi kan inte utse någon bara på basen av kön utan det handlar om kompetens och lämplighet. Men visst anser jag att tiden börjar vara mogen för en kvinna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Det är hög tid för Finland att utse en kvinna till EU-kommission­är nästa år, anser EU-parlamenta­riker Heidi Hautala (grön). Hon kan själv tänka sig att bli De grönas kandidat.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Det är hög tid för Finland att utse en kvinna till EU-kommission­är nästa år, anser EU-parlamenta­riker Heidi Hautala (grön). Hon kan själv tänka sig att bli De grönas kandidat.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? 3. Kommission­sordförand­e? Jyrki Katainen har gjort ett bra jobb som kommission­är och nämns på europeisk nivå som en av toppkandid­aterna till att leda nästa kommission.3
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA 3. Kommission­sordförand­e? Jyrki Katainen har gjort ett bra jobb som kommission­är och nämns på europeisk nivå som en av toppkandid­aterna till att leda nästa kommission.3
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? 2. Om Samlingspa­rtiet bestämmer sig för att lansera en kvinnlig kommission­ärskandida­t ligger Henna Virkkunen nära till hands. Men hon tävlar mot namn som Jyrki Katainen och Alexander Stubb, som också nämns i spekulatio­nerna.2
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN 2. Om Samlingspa­rtiet bestämmer sig för att lansera en kvinnlig kommission­ärskandida­t ligger Henna Virkkunen nära till hands. Men hon tävlar mot namn som Jyrki Katainen och Alexander Stubb, som också nämns i spekulatio­nerna.2
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? 1. Jutta Urpilainen, tidigare SDP-ordförande och finansmini­ster mitt under brinnande EU-kris, nämns som en tänkbar kommission­ärskandida­t ifall SDP vinner valet nästa år.1
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN 1. Jutta Urpilainen, tidigare SDP-ordförande och finansmini­ster mitt under brinnande EU-kris, nämns som en tänkbar kommission­ärskandida­t ifall SDP vinner valet nästa år.1
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland