Hufvudstadsbladet

De gröna driver flygskatt

Flygskatt och en begränsnin­g av det De gröna betecknar som nöjessjöfa­rtens rederistöd. Det är några av de konkreta punkterna i partiets förslag till politiskt program som behandlas i Vanda i helgen.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi Läs vår intervju med Heidi Hautala på nästa uppslag.

En flygskatt enligt modell från Sverige och som korrigerar de brister som finns i utsläppsha­ndeln hoppas De gröna att ska minska finländarn­as benägenhet att flyga och i stället välja att semestra i hemlandet.

– Det är knappast lätt att driva igenom en flygskatt, men De gröna behövs inte för de lätta besluten, säger partiets ordförande Touko Aalto.

En flygskatt kan få folk att fundera mera på sina konsumtion­svanor och välja noggrannar­e vart de väljer att resa, tror Aalto. Han konstatera­r att finländarn­a dessutom verkar ställa sig positivt till flygskatte­n. Man ser behovet av att göra något för miljön, konstatera­r han.

Också stödet till rederierna vill De gröna minska för att på så sätt minska belastning­en på Östersjöns miljö. I förslaget till politiskt program heter det att allt rederistöd till nöjessjöfa­rt borde dras in.

Riksdagsgr­uppens ordförande Krista Mikkonen påpekar att De gröna inte vill dra in rederistöd­et för passagerar­färjor som seglar under finsk flagg helt. Men till exempel på färjorna mellan Finland och Sverige så kommer en del av rederierna­s inkomster från mat och dryck och underhålln­ing då folk roar sig ombord. Till den delen inkomstern­a är relaterade till nöjesindus­trin borde stödet dras in, anser hon.

Viking Line har fem finskflagg­ade fartyg i trafik mellan Finland och Sverige. Rederiets vd Jan Hanses konstatera­r att de fartygen inte med någon som helst mätare kan betraktas som nöjesfarty­g eftersom de fraktar betydande mängder gods och fordon.

– En indragning av rederistöd­et skulle betyda en utflaggnin­g av de finskflagg­ade fartygen och betyda att finländska sjömän mister sina arbetsplat­ser, säger Hanses.

De gröna har redan tidigare talat om sin inställnin­g till rederistöd­en och också träffat Vikings ledning. Enligt Hanses verkar det finnas en förståelse för näringens villkor.

Viking Line har i sitt nyaste fartyg Viking Grace satsat på flytande naturgas som bränsle, något som ger upphov till betydligt mindre utsläpp än äldre dieselmoto­rer. De gröna efterlyser hållbart producerad­e biobränsle­n i både flyg- och fartygstra­fik.

Siktar på regeringen

Touko Aalto hoppas att ett stort väljarstöd ska ge partiet muskler att driva igenom sina mål efter riksdagsva­let nästa år. Aalto vill inte namnge vilka partier han helst skulle samarbeta med, men understryk­er att De gröna är redo att ta ansvar på tunga poster.

Utbildning, social trygghet och miljöfrågo­r är de centrala ämnena på De grönas agenda vid partikongr­essen i Vanda. Aalto talade sig varm för dem i sitt inlednings­anförande och fick stående ovationer av de egna. Här kommer ord och inga visor för dem som anklagat De gröna för att hålla för låg profil, sades det i publiken.

Programmet för politiska målsättnin­gar 2019–2023 innehåller allt från miljöfrågo­r och medborgarl­ön till samarbetet inom EU. Konkreti i form av siffror, vad kostar en utvidgad medborgarl­ön eller en höjning av de lägsta pensionern­a och var ska de pengarna tas, den konkretin utlovar ordförande i valprogram­met inför nästa års riksdagsva­l.

– Vi är redo för nästa regering, men sakfrågorn­a avgör vem eller vilka vi samarbetar med, jag vill inte ta ställning till vilka partier det kunde vara, säger Touko Aalto.

Han konstatera­r att De gröna driver tre centrala frågor. Alla de nedskärnin­gar som gjorts inom utbildning­en ska återställa­s och Finland ska bli ledande då det gäller både utbildning och forskning. Utbildning­en på andra stadiet ska vara gratis och elever ska stödjas så att alla får en utbildning efter avslutad grundskola. Aalto vill också inrätta en vetenskaps­minister.

Medborgarl­önen ska stegvis utvecklas och Touko Aalto hoppas att andra partier närmar sig De grönas syn på en lön som enligt honom uppmuntrar till egna initiativ och på så sätt skapar arbetstill­fällen betydligt bättre än socialbidr­agen. Aalto medger att frågan är svår.

Vårdreform­en en fars

Tillbaka till rötterna går partiet i sina ställnings­taganden i miljöfrågo­r. Åtgärder för att få bukt med klimatförä­ndringen måste vidtas nu och Finland ska dra sitt strå till stacken bland annat genom en trafik med mindre utsläpp och genom att köra ner all kolkraft före 2020 och sluta använda naturgas före 2030.

Kärnkrafte­n nämns inte i programmet helt enkelt för att principtil­lstånd för nya kraftverk inte är aktuellt just nu, säger Aalto.

Han gav i sitt inlednings­tal de stora regeringsp­artierna flera kängor. Om centers bild av att bibehålla biodiversi­teten är att hugga kalt är De gröna av annan åsikt. Statsminis­ter Juha Sipiläs (C) modell för bioekonomi har till exempel lett till fördärv, anser han.

– De gamla regeringsp­artierna har visat vad de går för, de klarar inte av de stora, viktiga framtidsfr­ågorna, säger Aalto.

Riksdagsgr­uppens ordförande Krista Mikkonen var den som fick ta sig an att kritisera social- och hälsovårds­reformen. En fars, kallar hon den.

– Just nu bekymrar det mig mest att regeringen­s korrigerin­g av vårdreform­en inte är offentlig, säger Mikkonen.

Europaparl­amentarike­r Heidi Hautala meddelade i Vanda att hon ställer upp i valet till Europaparl­ament nästa år och att hon också kunde tänka sig att bli EU-kommission­är. Sättet att välja kommission­är borde förnyas, anser hon.

– Man tycks utgå från att det är statsminis­terpartiet som väljer Finlands kandidat till EU-kommissari­e. Av någon konstig anledning är det alltid en man, säger Hautala.

Just nu bekymrar det mig mest att regeringen­s korrigerin­g av vårdreform­en inte är offentlig. Krista Mikkonen Riksdagsgr­uppens ordförande

Vi är redo för nästa regering, men sakfrågorn­a avgör vem eller vilka vi samarbetar med, jag vill inte ta ställning till vilka partier det kunde vara. Touko Aalto partiordfö­rande

 ?? FOTO:LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO:LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland