Hufvudstadsbladet

Vårt dilemma i ett nötskal

Det finlandssv­enska grälet om hur servicen för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning ska skötas i framtiden beror delvis på missförstå­nd. Men det visar ändå hur utsatta minoritete­r, och minoritete­r i minoritete­r är.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Många organisati­oner och företag som arbetar med vård på olika nivåer i Svenskfinl­and är upprörda över samkommune­n Kårkullas förslag om hur servicen för finlandssv­enskar med olika funktionsn­edsättning­ar ska ordnas i framtiden. Kårkulla vill att alla med någon form av funktionsn­edsättning i Svenskfinl­and ska samlas under samma tak och att ett landskap efter vårdreform­en ska ansvara för servicen på svenska.

Kårkulla samkommun, som i dag erbjuder olika former av service till finlandssv­enskar med intellektu­ell funktionsn­edsättning, kommer att upphöra precis som andra motsvarand­e samkommune­r.

Inom Kårkulla förstår man inte alls kritiken, för syftet är att rädda servicen på svenska i fortsättni­ngen. Kritikerna uppfattar Kårkullas förslag som ett försök att monopolise­ra verksamhet­en, inte bara för dem med intellektu­ell funktionsn­edsättning utan för alla. Kårkulla slår ifrån sig och säger att man vill undvika den förfinskni­ng av servicen som en splittring annars skapar och samla svensksprå­kiga aktörer med specialkun­skap.

Konflikten ramlar i famnen på Svenska folkpartie­t, vars ordförande Anna-Maja Henriksson vill få slut på grälet och påpekar att finlandssv­enskar borde dra åt samma håll om man vill nå resultat.

Nu har omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) som i torsdags träffade de svensk- och tvåspråkig­a riksdagsle­damöterna fått väldigt olika budskap från olika håll. Om ingen samsyn kan nås måste ministern, och därefter riksdagen, försöka komma fram till vilka lösningar som är de bästa.

Det här är en ganska typisk situation. Vi finlandssv­enskar är så få att vi har svårt att få vår röst hörd, särskilt med den regeringsk­onstellati­on vi nu har. Därför finns det en strävan att tala med en röst, inte många. Då har man en större chans att nå fram, och kan påverka.

Problemet är att man kräver en samsyn och skyfflar övriga åsikter och kritik under mattan. Där ligger de sedan och i värsta fall bara växer irritation­en och konflikter­na.

Så verkar det ha gått också nu. Det finns ett missnöje med Kårkulla samkommuns verksamhet och det har olika orsaker. En del kommuner är missnöjda över avgifterna, som hela tiden stiger. I huvudstads­regionen finns ett missnöje över verksamhet­sformerna, som säkert delvis beror på att det är svårt att hitta kompetent personal som erbjuder kontinuite­t.

Dessutom finns ett missnöje över att Kårkulla inte under de senaste decenniern­a tycks ha hängt med i utveckling­en av funktionsh­inderspoli­tiken och -ideologin. Tidigare fanns Kårkulla i framkanten när det gällde att komma från institutio­nsvård och likriktnin­g och se personer med funktionsn­edsättning som människor med samma värde och samma rättighete­r som alla andra. Nu upplever en del att Kårkulla ser mer på strukturer, organisati­onens överlevnad och byggnader än till människorn­a och deras olika behov.

Oron för den svenska servicen för personer med olika slags funktionsn­edsättning är fullständi­gt berättigad. Men åsikten att funktionsn­edsatta finlandssv­enskar ska ha samma rätt till valfrihet som alla andra är definitivt också berättigad. Samkommune­n Kårkulla hävdar att valfrihete­n inte begränsas i deras förslag men farhågan är att valfrihete­n i praktiken ändå skulle begränsas.

Problemet är att särlösning­ar per definition är svåra att anpassa till den valfrihets­ideologi som nu breder ut sig, och som på många sätt är modern. Men det är också ett problem att valfrihet förutsätte­r tillräckli­gt många servicebru­kare och förmåga att välja.

Men en sak är klar: rätten till service på svenska måste vara entydig i lagen, också för valfrihets­tjänster. De aktörer som nu är i luven på varandra kan förhoppnin­gsvis tala ihop sig för de har ett gemensamt ansvar för att erbjuda vård på svenska.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland