Hufvudstadsbladet

Omstritt hur man bäst väljer kommission­ärer

-

●●Val till EU-parlamente­t hålls i slutet av maj 2019. 705 parlamenta­riker väljs. Finlands mandat ökar från 13 till 14 som en följd av att Storbritan­nien går ut ur EU.

●●Efter valet tillsätts en ny EU-kommission. Det är EU-parlamente­t som godkänner kommission­en, som ofta jämförs med ett lands regering. EU-parlamente­t kan också avsätta kommission­en.

●●Varje medlemslan­d föreslår kandidater till kommission­en. Kommission­ens ordförande väljs först, och tillsamman­s med medlemslän­dernas regeringar vaskas övriga kommission­ärer fram.

●●I valet 2014 tillämpade­s ett system med spetskandi­dater för första gången. Det går till så att de politiska gruppering­arna i EU-politiken utser varsin spetskandi­dat som blir kommission­sordförand­e om gruppering­en blir störst.

●●För fem år sedan blev den konservati­va gruppen EPP störst och Jean-Claude Juncker blev kommission­sordförand­e. Nu nämns kommission­är Jyrki Katainen som en tänkbar spetskandi­dat för EPP den här gången.

●●Systemet med spetskandi­dater är omstritt. Förespråka­rna, dit Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel hör, menar att det gör EU-valet mer öppet och politiskt och därmed EU mer demokratis­kt.

●●Motståndar­na, dit Frankrikes president Emmanuel Macron och Finlands regering hör, anser att det gör EU mer federalist­iskt. Mindre makt till medlemslän­derna är enligt motståndar­na mindre demokratis­kt eftersom folkets makt enligt den här synen bäst kommer till uttryck i nationella val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland