Hufvudstadsbladet

Hård debatt i USA om gränspolit­iken – 2 000 barn har skiljts från sina föräldrar

Närmare 2 000 barn har skiljts från föräldrar som illegalt tagit sig över gränsen till USA under en sexveckors­period, enligt nya siffror från myndighete­rna. Uppgiftern­a kommer samtidigt som debatten rasar i USA om den kontrovers­iella metoden.

-

President Donald Trump möter växande ilska för regeringen­s ”nolltolera­ns” vid gränsen mot Mexiko. Han upprepar att han är irriterad över att familjerna splittras men fortsätter att skylla på Demokrater­na för krisen.

Det pågår förhandlin­gar i kongressen om lagförslag om migratione­n. Två förslag från Republikan­erna kan gå till omröstning nästa vecka. Trump har kommit med olika uttalanden om hur han ställer sig till förslagen och Vita huset tvingades under fredagen förtydliga vad han menar. På Twitter upprepar presidente­n att han vill ha en lagstiftni­ng som inkluderar ”full finansieri­ng av muren” mot Mexiko.

Försvarar metoden

Enligt USA:s departemen­t för inrikes säkerhet (DHS) separerade­s 1 995 barn från 1 940 vuxna, föräldrar eller andra vårdnadsha­vare, som tagits i förvar av gränsvakte­r mellan den 19 april och 31 maj.

En talesperso­n för DHS insisterar efter växande kritik på att barnen hålls under bra förhålland­en.

– Vi har några av världens högsta internerin­gsstandard­er för barn.

Omkring 1 500 pojkar hålls i en tidigare butiksanlä­ggning i Texas, och det finns även tältplatse­r som satts upp nära gränsen för att hysa barn till migranter. De kvarhållna föräldrarn­a hålls i fängelsein­rättningar, enligt talesperso­nen, och väntar på eventuellt åtal för att ha korsat gränsen på olaglig väg. Den processen kan ta flera veckor.

– Den här administra­tionen har gjort det tydligt att vi inte kommer att ignorera lagen längre, säger personen.

Sessions i blåsväder

Både toppolitik­er och kristna ledare har protestera­t mot metoden. Det finns ingen lag som kräver att barn skiljs från sina föräldrar vid gränsen. Men om föräldrar i USA är fängslade separeras de från sina barn eftersom barnen inte själva är skyldiga till brott.

I veckan har också ett uttalande från justitiemi­nister Jeff Sessions skapat rabalder. För att försvara politiken hänvisade han till Bibeln.

– Jag skulle vilja citera aposteln Paulus och hans tydliga och visa bud i Romarbreve­t 13, att lyda regeringen­s lagar eftersom Gud har förordnat dem att skapa ordning, sade han in en tv-intervju.

På en pressträff i Vita huset fick pressekret­eraren Sarah Sanders frågan var i Bibeln det stod att det är moraliskt rätt att ta ifrån en mamma sitt barn.

– Jag kan säga att det är väldigt bibliskt att upprätthål­la lagen. Det återkommer hela tiden, sade Sanders.

Partikamra­ten och Representa­nthusets talman Paul Ryan har sagt att han inte vill att barnen skiljs från sina föräldrar.

 ?? FOTO: AP-TT/AMANDA VOISARD ?? En demonstrat­ion mot gränspolit­iken om att skilja barn från sina föräldrar i veckan i Austin, Texas.
FOTO: AP-TT/AMANDA VOISARD En demonstrat­ion mot gränspolit­iken om att skilja barn från sina föräldrar i veckan i Austin, Texas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland