Hufvudstadsbladet

Cannabis för medicinskt bruk till sjuk pojke

Storbritan­niens inrikesmin­ister har vidtagit den mycket ovanliga åtgärden att låta en pojke som lider av svår epilepsi få tillgång till medicinsk cannabisol­ja som tidigare beslagtagi­ts.

-

Den tolvårige Billy Caldwell hade tidigare rest tillsamman­s med sin mor till Kanada för att få tag i cannabisol­ja efter att pojkens läkare beordrats att sluta skriva ut preparatet. Men när pojken och mamman återvände till Storbritan­nien beslagtog tullen cannabisol­jan.

I fredags lades pojken in på sjukhus efter att han fått svåra kramper.

Stöd till familjen

Caldwells fall har dragit igång en de- batt i Storbritan­nien om medicinsk användning av cannabis, och politiker från vitt skilda partier har uttryckt sitt stöd för pojken och hans mamma.

På lördagen kom också inrikesmin­ister Sajid Javids besked:

– Denna morgon har jag använt mig av ett undantag i maktutövni­ngen som inrikesmin­ister för att skyndsamt utfärda ett tillstånd för att tillåta att Billy Caldwell behandlas med cannabisol­ja.

– Mitt beslut är baserat på råd från erfarna kliniker som har varit tydliga med att det rör sig om ett medicinskt krisläge, löd hans motivering.

Pojkens mor Charlotte Caldwell, som säger att hennes son slipper de svåra kramperna när han behandlas med cannabisol­ja, gjorde ett kort uttalande utanför sjukhuset där sonen behandlas efter inrikesmin­isterns besked.

”Inga panikåtgär­der”

– Detta är en väckarkloc­ka för vårt land. Under 2000-talet behöver vi en mer human politik, inte panikåtgär­der. Jag hoppas att regeringen funderar över vad som har hänt och vad vår familj har utsatts för de senaste dagarna, sade Charlotte Caldwell.

Inrikesdep­artementet har tidigare förklarat att trots att man har haft förståelse för pojkens svåra situation så var man tvungen att hindra att förbjudna substanser kommer in i Storbritan­nien.

 ?? FOTO: TT/AP/STEFAN ROUSSEAU ?? Charlotte Caldwell och hennes tolvårige son Billy på Heathrow flygplats efter att den cannabisol­ja de köpt i Kanada konfiskera­ts av brittiska tullen. Billy Caldwell har svår epilepsi som behandlas med cannabisol­ja.
FOTO: TT/AP/STEFAN ROUSSEAU Charlotte Caldwell och hennes tolvårige son Billy på Heathrow flygplats efter att den cannabisol­ja de köpt i Kanada konfiskera­ts av brittiska tullen. Billy Caldwell har svår epilepsi som behandlas med cannabisol­ja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland