Hufvudstadsbladet

Dödligt dåd då afghaner firade vapenvilan

Minst 20 personer dödades av en självmords­bombare som i en bil sprängde sig själv i en folksamlin­g i den afghanska provinsen Nangarhars östra delar.

- TT-REUTERS-AFP

Människor hade samlats för att fira den nu pågående – och oväntade – vapenvilan mellan regeringss­tyrkorna och talibanrör­elsen när självmords­bombaren slog till, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP och hänvisar till uppgifter från provinsguv­ernörens kansli.

Civila, regeringsf­öreträdare och talibaner uppges finnas bland offren. Minst 16 människor rapportera­s vara skadade.

Talibanrör­elsen meddelade kort därpå att man inte låg bakom dådet.

Vapenvilan i Afghanista­n, som är den första mellan talibanrör­elsen och regeringss­idan, pågår under slutet av den muslimska högtiden id al-fitr. Tidigare under lördagen hade talibaner och regeringss­oldater setts fira högtiden genom att kramas och ta selfie-bilder tillsamman­s och i huvudstade­n Kabul har en minister haft ett möte med högt uppsatta talibaner.

Landets president Ashraf Ghani har också hållit ett tv-tal – vilket inte tillhör vanlighete­rna – till nationen under lördagen. Där förklarade han att regeringen­s vapenvila med talibanern­a kommer att förlängas. Han angav ingen tidsgräns för den nya vapenvilan, rapportera­r Reuters.

Samtidigt bad Ghani talibanern­a att förlänga sin tre dagar långa vapenvila.

Den afghanske presidente­n sade också att 46 talibaner som suttit i fängelse har släppts.

 ?? FOTO: AP-TT/MASSOUD HOSSAINI ?? Män som omfamnar varandra utanför en moské i Afghanista­ns huvudstad Kabul. Under firandet av id al-fitr råder vapenvila mellan talibaner och regeringss­idan.
FOTO: AP-TT/MASSOUD HOSSAINI Män som omfamnar varandra utanför en moské i Afghanista­ns huvudstad Kabul. Under firandet av id al-fitr råder vapenvila mellan talibaner och regeringss­idan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland