Hufvudstadsbladet

Självklar, men sent ställd fråga

-

POLITIK I sin Analys (HBL 13.6) om Donald Trumps toppmöte med den nordkorean­ska diktatorn Kim Jong-Un i Singapore frågar sig Juri von Bonsdorff ”hur det egentligen var möjligt att en diktator som gladeligen utsatt sitt folk för svält och avrättat sina släktingar, nu frotterade sig i omvärldens blickfång som likvärdig statsman och förhandlin­gspart med USA:s president”.

von Bonsdorffs fråga må vara retorisk, men det är ändå något uppseendev­äckande att han ställer den först nu, då Trumps bokstavlig­en första utländska statsbesök för över ett år sen bar i väg till Saudiarabi­en där han togs emot inte som ”likvärdig förhandlin­gspart” utan som en kär och hyllad gäst.

Som vissa kanske känner till har just Saudiarabi­ens kungliga härskare under den senaste tiden ägnat sig åt att inte bara spärra in och tortera sina släktingar i en blodig maktkamp utan också med sin militära ockupation orsakat en svält- och kolerakata­strof i grannlande­t Jemen. Den enda betydande skillnaden mellan Nordkoreas och Saudiarabi­ens sätt att förhålla sig till dissidente­r som utmanar makten är att de för- ra föredrar gulag och arkebuseri­ng medan de senare gillar piska och kroksabel.

Man kan fråga sig hur många som sett Trump och den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman tillsamman­s som verkligen förvånas över den amerikansk­e presidente­ns goda personkemi med brutala auktoritär­a småprinsar.

USA har en förkärlek för att i sin utrikespol­itik använda en extremt luddig distinktio­n mellan ”diktatur” och ”demokrati” för att gynna och prisa länder som samarbetar och isolera motståndar­e. Denna taktik är äldre än Trump och har gynnat krigsförbr­ytare och massmördar­e som Indonesien­s Haji Mohammed Suharto, Chiles Augusto Pinochet och Iraks Saddam Hussein för att bara nämna några.

För en kritisk läsare i dagens värld ter sig denna dub- belmoral som en kvarleva från kalla kriget, lika anakronist­isk som finlandise­ring eller Sovjetunio­nens klumpiga what aboutism. I en värld som sett hur USA fungerar i praktiken är det få som på allvar längre undrar över svaret på frågan som von Bonsdorff ställer i början av sin kolumn.

OTTO EKMAN

Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland