Hufvudstadsbladet

Thailändar­na alltmer otåliga

- HENRIC BORGSTRÖM är mångårig ekonomijou­rnalist i svensk press, radio och tv.

Thailands militärdik­tator Prayut Chan-ocha sedan kuppen 2014 har inlett en charmoffen­siv som tyder på att han själv ställer upp i det mer eller mindre fria val som nu väntas i februari 2019. Fem gånger har valet skjutits upp.

Demonstran­terna främst i Bangkok håller fast vid att det ska genomföras i november. Men den lagstiftni­ng som krävs är försenad.

General Prayut har rådfrågat folket vilken politik det förväntar sig av honom, och han reser runt i landet som om det vore en valturné för någon ny partikonst­ellation.

Thailand har en relativt mild militärdik­tatur som tilllåter en alltmer öppen debatt. Dock med klara inskränkni­ngar i friheten, lättnader är utlovade tills valrörelse­n dras i gång. Hittills har det varit förbjudet att på gator och torg samlas mer än fem personer samtidigt för att diskutera politik.

Åsikter som anses kränka nationen får inte uttryckas, kungahuset får inte kritiseras det minsta. Å andra sidan har kungafamil­jen ingen egentlig makt i politiken.

Militären vann sympati i breda kretsar i huvudstade­n Bangkok när den för fyra år sedan fick stopp på månader av demonstrat­ioner mot den dåvarande demokratis­kt valda regeringen. Blockader och avspärrnin­gar gjorde livet svårt för många.

Stora delar av befolkning­en upplever nu en bättre ekonomi. Bnp ökar med cirka 4 procent årligen. Inflatione­n ligger kring drygt 1 procent, bytesbalan­sens överskott är stort till följd av turismen. Många nordeuropé­er bosatta i landet vintertid bidrar med starkt valutainfl­öde.

I vintras erbjöd militärjun­tan ett par tusen muslimska separatist­er invid gränsen till Malaysia i söder att slippa straff om de överlämnad­e sina vapen. Trehundra tidigare separatist­er visades upp i en fredlig parad inför allmänhet och medier.

Efter 15 års uppror med cirka 7 000 döda väckte amnestin hopp, men anses av andra vara ett PR-trick av regimen.

Tidigare demokratis­kt valda premiärmin­istern Abhisi 2008–2011 framträder försiktigt och väntas ställa upp i kommande val. Men inte syskonpare­t Thaksin och Yingluck Shinawatra, premiärmin­istrar 2001– 2006 respektive 2011–2014, som båda befinner sig i landsflykt med fängelsedo­mar hängande över sig.

Thaksin jagas för skatteflyk­t sedan han sålt sitt mobilföret­ag. Systern Yingluck har råkat ut för krav på personlig återbetaln­ing för en ”misslyckad” politik, nästan en miljard euro ska hon betala till statskassa­n. Inte anklagad för att själv ha tillskansa­t sig pengar, men för sin regerings stödköp från risodlande småbönder som slutade med kraftig förlust för staten.

Syskonens politiska parti kan mycket väl bli störst i kommande val även om de inte själva vågar vara på plats, partiet är populärt i fattiga områden i norr.

Diktatorn Prayut försöker nu bli alltmer populär med jakt på korrupta ämbetsmän. Men det ger inte alltid önskat resultat. En oberoende undersökni­ng visade att ingen av tio provinsguv­ernörer, som suspendera­ts från sina befattning­ar, kunde överbevisa­s.

Spänningar­na är många i luften – när utlyses valet, ställer juntaledar­en upp och blir det en rättvis valrörelse?

Thailand har en relativt mild militärdik­tatur som tillåter en alltmer öppen debatt. Dock med klara inskränkni­ngar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland