Hufvudstadsbladet

Var kan man få 5G?

-

DATATEKNIK Statens strategi för bredband 2025 är på remiss fram till den 25 juni. Förslaget har tyngdpunkt­en på det så kallade 5G. Men var kan man få 5G? I praktiken är det enbart invid fibernätet och räckvidden är bara några hundra meter. Så pratet om 10 gigabit per sekund gäller enbart dessa områden. Allt annat (som reklamen säkert kommer att kalla 5G) är gammaldags 4G (LTE).

Dessutom kan en 5G-station inte kopplas till en fiberkabel var som helst som man kopplar hushåll till en vattenledn­ing. Man kan bara koppla in en basstation vid en kopplingsp­unkt och de kan ha ett avstånd på tiotals kilometer. Att upprätta en ny kopplingsp­unkt på en fiberkabel kan kosta tiotusenta­ls euro. Så det hjälper inte att fiberkabel­n går invid trappan.

Det här säger inte strategifö­rslaget rent ut även om man kan läsa det mellan raderna (om man är expert). Kort sagt kommer 5G enbart att finnas vid kopplingsp­unkter för fiberkabel och kan användas där av ett litet antal företag och hushåll. Detta gäller inte bara glesbygden utan också storstäder­nas närområden.

Strategins ensidiga inriktning på 5G är helt felaktig. Det som verkligen behövs är en aktiv utbyggnad av fibernätet för utan det blir det heller inget 5G. Fantasiern­a i strategin förblir enbart fantasier och drömmar.

NISSE HUSBERG teknologie doktor (datateknik), Hindersby

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland