Hufvudstadsbladet

Svensk service måste tryggas

-

KÅRKULLA SAMKOMMUN Det råder missförstå­nd kring Kårkulla samkommuns förslag till hur svensksprå­kig service för personer med funktionsn­edsättning kunde ordnas efter social- och hälsovårds­reformen.

Det handlar inte om att bevara Kårkulla samkommun, den upphör i och med reformen. Det handlar om att trygga den svensksprå­kiga servicen för personer med funktionsn­edsättning i framtiden. De svensksprå­kiga volymerna är så små att ett landskapsö­verskridan­de samarbete är nödvändigt för att kunna trygga denna service.

Förslaget som Kårkulla utarbetat innebär inte att ett landskap ska få produktion­sansvar. Modellen utgår från att ett landskap har organiseri­ngsansvar och ansvarar således för att det finns svensksprå­kig service att tillgå i alla tvåspråkig­a landskap. En gemensam nämnd skulle inrättas i vilken fullmäktig­e i alla berörda landskap skulle utse ledamöter.

Verksamhet­en skulle bolagisera­s och landskapen­s affärsverk kunde äga sina eg- na bolag i sina landskap, alternativ­t kunde landskapen samäga bolagen. Dessa bolag skulle konkurrera på lika villkor med övriga producente­r på marknaden.

Kundernas valfrihet skulle på inget sätt minska eftersom de omfattas av en kundsedel eller en personlig budget med vilken de själv väljer servicepro­ducent, i enlighet med rådande valförslag. Landskapet eller dess affärsverk styr inte kundens val.

Det optimala vore om ett flertal aktörer kunde erbjuda service på svenska för att ge större valmöjligh­et till kunderna, helt inom ramen för vårt förslag som alltså inte handlar om produktion utan organiseri­ng. Det välkomnar vi varmt.

CHRISTER RÖNNLUND

fullmäktig­eordförand­e

ANNA LENA KARLSSON-FINNE styrelseor­dförande Kårkulla samkommun

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland