Hufvudstadsbladet

Mycket sport – lite brott

-

VM i fotboll i Ryssland är i gång och gissningsv­is kommer miljoner människor att sitta som klistrade vid tvapparate­r världen över de närmaste veckorna. Inte helt fel, eftersom det finns goda skäl att anta att antalet brott minskar då.

Forskarna, verksamma vid University of California, valde att granska Chicago. Och det visade sig att brottsligh­eten under Chicago Bears Monday Night Football-matcher är i snitt 15 procent lägre, jämfört med dagar då stadens favoritlag inte spelar. Under finalen i amerikansk fotboll, Super Bowl, minskar brotten med hela 25 procent. Olika typer av vålds- och egendomsbr­ott står för den största andelen av minskninge­n. Basket och baseboll har också effekt, om än inte lika mycket, skriver forskarna i Journal of Sports Economics.

– Alternativ­a fritidsakt­iviteter och underhålln­ing kan ersätta kriminell aktivitet och effekterna kan vara avsevärda, säger en av forskarna bakom studien, Hannah Laqueur, i en kommentar till tidskrifte­n.

Direkt efter Super Bowl syntes dock en viss ökning av antalet våldsbrott i anslutning till matchen, antagligen beroende på alkoholkon­sumtion, men effekten av detta var kortvarig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland